fallback

Майкъл Блумбърг – походът към Белия дом и защитата на личните данни

Обстойните социологически проучвания на Cambridge Analytica помогнаха на Доналд Тръмп да бъде избран за президент през 2016 г.

11:43 | 17.02.19 г. 9

Кое е най-важното политическо оръжие, което може да ви спечели богатство от няколко милиарда долара през 2019 г.?

Всички налични данни на гласоподавателите. 

И именно към това се е устремил милиардерът Майкъл Блумбърг.

76-годишният бивш кмет на Ню Йорк, чието богатство се оценява на повече от 47 млрд. долара, още веднъж ще се опита да „завладее“ Белия дом, съобщава Quartz.

Една от най-важните стъпки в това отношение и събирането на информация, свързана с гласоподавателите, от която Блумбърг ще има нужда по време на своята президентска кампания.

Екип от 10 политически и технологични консултанти има за цел да събере всички налични данни на избирателите, след което да ги съпостави с потребителските данни и да наеме екип от инженери, които да изготвят анализи на високо ниво, чрез което да се намери начин за идентифициране на потенциалните избиратели и всички необходими начини за привличане на тяхното внимание.

Това включва и проверка на техните профили в социалните платформи, които са тясно обвързани с потребителските навици на гласоподавателите.

„Въпреки че бюджетът е определен, това начинание вероятно ще се превърне в най-голямата и най-силна политическа организация за една нощ в страната“, пише Едуард-Айзък Доувър от Atlantic.

Това вероятно звучи на мнозина като нещо познато.

Компанията за политически консултации и информационен сондаж Cambridge Analytica, която използва данни, вариращи от модни вкусове до статистически проучвания и помогна на сегашния държавен глава Доналд Тръмп да бъде избран за президент през 2016 г., изглежда може да се превърне във важен фактор в подготвяната от Майкъл Блумбърг предизборна кампания.

Но трябва да се направи едно съществено разграничаване между кампанията през 2016 г. и тази, която се подготвя в момента.

Част от данните, с които борави Cambridge Analytica, са събрани от платформи като Facebook без съгласието на потребителите, в нарушение на корпоративните условия.

Недостигът на достатъчно ясни федерални закони по отношение на личните данни предоставя на подобни статистически компании възможност за по-широк информационен достъп.

И точно от това ще се възползва кампанията на Майкъл Блумбърг.

Не е ясно обаче дали Cambridge Analytica ще подкрепи инициативата на милиардера или ще бъде използвана от някои друг кандидат.

При всеки случай тази информация ще предостави огромно предимство на онзи, който я използва.

Това поставя на дневен ред редица въпроси относно поверителността на личните данни и демокрацията, които започнаха да се оформят още през 2016 г., когато се появиха опасенията за манипулиране на избирателните резултати от руски хакери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още