fallback

Доналд Тръмп проучва „всички варианти“ за Венецуела

Според американския президент винаги има план Б, В, Г, Д, Е

22:31 | 13.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Доналд Тръмп потвърди в сряда, че проучва „всички варианти" по отношение на Венецуела. Той подчерта, че венецуелският лидер Николас Мадуро е направил „ужасна грешка“, като е попречил на международната хуманитарна помощ да влезе в страната, предаде БТА.

„Има различни решения, различни варианти. Проучваме всички варианти", заяви Тръмп в Овалния кабинет, където прие своя колумбийски колега Иван Дуке.

На въпрос дали има „план Б“, ако Мадуро реши да остане на власт на всяка цена, Тръмп отговори: „Винаги имам план Б, В, Г, Д, Е“, без да уточни какво има предвид. 

Описвайки като „много тъжно“ положението във Венецуела, изпаднала в тежка политическа криза на фона на недостиг на храни и лекарства, Тръмп похвали подхода на опозиционера Хуан Гуайдо, признат за временен президент от десетки държави, между които и САЩ.

„Изпитвам дълбоко уважение към този, който за много хора е истинският президент на Венецуела. Той е много смел", подчерта американският държавен глава.

Президентът Дуке от своя страна настоя за необходимостта от запазване на натиска върху режима на Мадуро. „Президентът Гуайдо се ползва с твърда подкрепа и ние трябва да му дадем още по-голяма подкрепа, за да може той да извърши прехода във Венецуела“, заяви колумбийският държавен глава.

Мадуро, който отрича в страната му да има хуманитарен проблем, отхвърля американската помощ с довода, че тя е „политическо шоу“ и увертюра към военна намеса на Вашингтон. 

По-рано днес стана ясно, че парламентът на Венецуела, който е контролиран от опозицията е посочил преходен съвет на директорите за националната петролна компания PDVSA и американските й подразделения, включително Сitgo Petroleum, предаде още БТА.

Луиса Паласиос, Анхел Олмета, Едгар Ринкон, Луис Урданета, Рик Есер и Андрес Падиля са определени за директори на Сitgo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:46 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още