fallback

Йелън: Доналд Тръмп не разбира икономическата политика

Бившият председател на Фед се съмнява, че президентът познава целите на федералната банка

10:35 | 26.02.19 г. 15
Автор - снимка
Създател

Американският президент Доналд Тръмп не разбира икономическата политика или мисията на Федералния резерв. Това мнение изказа в радио интервю в понеделник бившият председател на американската централна банка Джанет Йелън.

Йелън направи коментара си в интервю за американската публична медийна радиопрограма Marketplace, а целият разговор бе публикуван в понеделник.

Тя също така признава, че е разтревожена, че моментите, в които Тръмп изразява каустична критика към Фед, и сегашната кампания за повишаване на лихвените проценти на Джером Пауъл могат да навредят на централната банка и да затруднят ефективно работата ѝ.

Тръмп отказа да преназначи Йелън за втори мандат като председател на Фед през 2017 г., макар че много наблюдатели смятаха, че тя заслужава нов мандат. Сега Йелън работи за Brookings Institution във Вашингтон.

Запитана дали смята, че Тръмп разбира икономическата политика в най-широкия смисъл на думата, Йелън отговаря: „Не, не смятам“.

„Съмнявам се, че [господин Тръмп] дори би могъл да каже, че целите на Фед са максимална заетост и ценова стабилност“, казва Йелън, имайки предвид официалните правомощия и задачи на Фед, определени от Конгреса.

Тя пояснява, че Тръмп е коментирал „целта на Федералния резерв за подкрепа на обменните курсове, за да подкрепи плановете му за търговия, или евентуално да се насочи към търговския баланс на САЩ. И, знаете ли, мисля, че подобни коментари показват липса на разбиране за въздействието на Фед върху икономиката и подходящите политически цели".

Белият дом не е коментирал пред Wall Street Journal думите на Йелън.

Целите на Фед са да поддържа ценовия натиск стабилен и да насърчава създаването на толкова много работни места, колкото може, без да се създават нежелани нива на инфлация. Федералният резерв няма официална мисия, що се отнася до търговията. Федералният резерв по закон определя политиката си самостоятелно, тъй като независимостта като цяло се разглежда като критична за определянето на най-добрата парична политика, без краткосрочни политически съображения.

Йелън, която бе гуверньор на Фед, заместник-председател на Фед и гуверньор на Фед за Сан Франциско, беше председател на централната банка между 2014 и 2018 г. Решението на Тръмп да не я преназначи и да издигне за позицията тогавашния гуверньор Джером Пауъл, бивш финансов директор, който не е икономист по образование, скъса с неотдавнашната традиция, в която председателите на Фед бяха преизбирани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още