fallback

Лу Хъ: Китай и САЩ ще продължат преговорите в Пекин

Китайският вицепремиер изрази оптимизъм по отношение на споразумението, но подчерта, че Китай няма да отстъпи по редица „принципни въпроси“

12:30 | 12.05.19 г. 2

Китай и САЩ се договориха да продължат търговските преговори в Пекин, заяви китайският вицепремиер Лу Хъ, след като американските власти заплашиха да наложат 25-процентни мита върху целия останал внос от Китай, съобщава Ройтерс. 

Лу Хъ изразил оптимизъм по отношение на постигането на споразумение, но каза, че има „принципни въпроси“, по които Китай няма да се откаже.

"Преговорите не са се разпаднали", заяви в петък във Вашингтон ръководителят на китайската делегация по преговорите със САЩ, като добави: „Напротив, мисля, че малките неуспехи са нормални и неизбежни по време на преговорите между двете страни. С поглед напред, ние все още сме предпазливо оптимистични ”.

Оптимизмът на вицепремиера на най-силната азиатска икономика беше помрачен от американския министър на финансите Стивън Манучин, който заяви пред CNBC в петък, че не се планират по-нататъшни разговори с Китай.

Тръмп написа в Twitter в събота, че Китай е бил сразен в неотдавнашните преговори и вероятно Пекин ще предпочете да изчака до президентските избори през 2020 г. с надеждата, че демократите ще победят и по този начин азиатската страна ще продължи да вреди на американската икономика.

"Единственият проблем е, че те знаят, че ще спечеля", пише Тръмп в Twitter, добавяйки: "... и сделката ще стане много по-лоша за тях, ако трябва да бъде договорена по време на моя втори мандат. Би било разумно за тях да действат сега, но предпочитат да събират ГОЛЕМИ МИТА! ”

САЩ ескалираха търговската война с Китай в петък, като увеличиха налозите върху вносни китайски стоки на стойност 200 млрд. долара в разгара на последни преговори за постигане на търговска сделка.

Китай твърдо се противопоставя на последното увеличение на американските мита в САЩ и като нация трябва да отвърне на удара, каза Лу Хъ пред малка група китайски журналисти.

„В момента и двете страни са постигнали съгласие в много неща, но честно казано, има и различия. Смятаме, че тези различия са важни принципни въпроси“, добави той.

Китайският вицепремиер добави, че преговорите ще продължат в Пекин, но без да дава подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още