fallback

САЩ отпускат 16 млрд. долара на фермерите, пострадали от търговската война

Стойността на помощния пакет отговаря на оценките за очакваното въздействие от ответните мита върху американски селскостопански стоки

09:31 | 24.05.19 г. 1

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Правителството на САЩ обяви късно снощи, че предоставя помощ от 16 млрд. долара на фермерите, чийто бизнес пострада тежко от търговската война с Китай, предадоха ДПА и БТА.

Помощта е "бързо действие за поправяне на неправдите, сполетели през годините" американските фермери, каза президентът Доналд Тръмп в Белия дом.

Той обвини Китай, че налага "масивни бариери" пред американските селскостопански продукти и краде тайни от американския агробизнес, порицавайки и демократите, че са позволили това да се случва.

Пакетът от 16 млрд. долара е много по-малък от това, което САЩ събират в резултат от митата за китайските стоки, и ще гарантира, че фермерите бързо ще получат подпомагането, от което имат нужда, заяви Тръмп.

"Сега е добър момент да си фермер", подчерта президентът, заобиколен от фермери и лидери на фермерски организации, представляващи растениевъдството и животновъдството на страната.

Стойността на помощния пакет "отговаря на оценките за очакваното въздействие от неоправданите ответни мита върху американски селскостопански стоки и други изкривявания в търговията", посочи министерството на земеделието.

Миналата година помощният пакет на Тръмп за фермерите, отпуснат в началото на търговската война, бе на стойност 12 млрд. долара.

Коментар по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още