fallback

Робърт Мълър: Не сме убедени, че президентът не е извършил престъпление

Специалният прокурор не иска да свидетелства в Конгреса

20:26 | 29.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В първото си публично изявление за своето разследване специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър заяви, не е обмислял да повдигне обвинения на президента Доналд Тръмп, защото препоръки на Министерството на правосъдието забраняват предявяване на обвинения към действащ президент, предаде Bloomberg.

„Обвиняване на президента в престъпление не беше вариант, който да обмисляме. Изводът ни беше, че не можем да заявим дали президентът е извършил престъпление или не", каза Мълър. Той посочи, че би било несправедливо да се повдигат обвинения на някого в някакво престъпление, ако обвиненият не може да се защити в съда.

Специалният прокурор също така каза, че не смята за подходящо да свидетелства в Конгреса въпреки желанието на демократите да го изслушат за разследването му на подозренията за руска намеса в президентските избори в САЩ от 2016 г. 

Той съобщи, че напуска министерството на правосъдието, след като разследването му е завършило. Мълър беше на щат в правосъдното министерство и след март, когато предаде доклада на разследването си на министъра Уилям Бар, но министерството не съобщава каква работа е вършел Мълър оттогава.

В продължение на почти две години Мълър разследваше дали екипът на кампанията на Доналд Тръмп е сключил тайни споразумения с руските власти и дали президентът на САЩ възпрепятства разследването. Предисторията на разследването беше предполагаема намеса на Москва в президентската кампания на САЩ през 2016 г. В края на март Мълър завърши дейността си, а министърът на правосъдието Уилям Бар подаде окончателния доклад, който бе публикуван няколко седмици по-късно, но със заличени отчастъци.

В него Мълър  пише, че е имало „многобройни" контакти между лагера на Тръмп и представители на Русия. Доказателство за престъпление обаче няма. Освен това екипът на Мълър изброява различни опити на Тръмп да повлияе на разследванията. Но следователите остават отворен въпроса дали Тръмп е виновен във възпрепятстване на съда. Те предоставиха доказателства за и против.

„Ако бяхме убедени, че президентът очевидно не е нарушил закона, щяхме да го кажем", подчерта обаче днес Мълър, като опроверга екипа на президента.

За Мълър и разследващите извън всякакво съмнение е имало многократни опити на руските спецслужби за намеса в изборите и това според Мълър трябва да бъде грижа на всеки американец. По този начин той  обори президента в усилията му да разследва службите за това, че разследвали само него. 

"Нищо не се променя що се отнася до доклада Мълър. Нямаше достатъчно доказателства и в такъв случай, в нашата страна, човек е невинен", написа в Twitter Тръмп. "Случаят е приключен! Благодаря", допълни президентът на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още