fallback

САЩ поискаха от Турция да се откаже от ракетните комплекси С-400 до края на юли

Те са несъвместими с новия американски изтребител F-35, който Анкара също иска да купи, твърди Вашингтон

22:36 | 07.06.19 г. 53

Снимка: Ройтерс

САЩ днес обявиха, че дават на Турция срок до края на юли да се откаже от закупуването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400, които според Вашингтон са несъвместими с новия американски изтребител F-35, който Анкара също иска да купи, предаде Франс прес.

Ако до 31 юли Турция не се е отказала от ракетните комплекси С-400, турските пилоти, които в момента се обучават на F-35 в САЩ ще бъдат експулсирани, а договорите за подизпълнители, сключени с турски фирми за F-35, ще бъдат анулирани, заяви заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд.

Тя аргументира ултиматума с факта, че натовската съюзничка на САЩ - Турция, е изпратила в Русия свои представители, които да се обучават за експлоатацията на С-400.

По-рано тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган увери, че няма да се откаже от купуването на руските ракетни комплекси. Той добави, че Турция би обмислила закупуване на американски противоракетни системи Пейтриът само ако е при същите изгодни условия, които Русия е предложила за своите С-400.

"За жалост обаче не получихме положително предложение от американската страна за системите Пейтриът", заяви Ердоган.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още