fallback

Тръмп за Пауъл: Не съм го понижил, но бих могъл

Федералният резерв е под натиск преминаването към по-свободна парична политика да не се разглежда на пазарите като отстъпка пред президента

18:40 | 23.06.19 г. 4
Автор - снимка
Създател

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че никога не е заплашвал да „понижи“ председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Въпреки това той имал властта и възможността да стори това, подчерта Тръмп в неделя в разговор за телевизионния канал NBC.

Тръмп многократно атакува политически независимата централна банка през последните месеци и настоява за намаляване на лихвите, за да се насърчи икономиката.

Заради продължаващите критики Федералният резерв е под натиск преминаването към по-свободна парична политика да не се разглежда на пазарите като отстъпка пред президента. Пауъл наскоро заяви, че няма да позволи да бъде изгонен от позицията му: „Мисля, че законът е ясен. Имам четиригодишен мандат и възнамерявам да го изпълня“, каза той.

Преди почти две седмици Тръмп разкритикува ФЕД и настоя за намаляване на лихвените проценти. Те са „твърде високи", написа той в Twitter. Тръмп определи стратегията за паричната политика на монетарните власти като „смешна“ и добави: „Те нямат и представа".

Централната банка запази основната лихва миналата сряда в диапазона от 2,25 до 2,50 процента, но в същото време даде знак за готовност за понижаване по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още