fallback

Декарбонизацията на САЩ може да струва 4,5 трлн. долара

Според експерти дистанцирането от изкопаеми горива през следващите две десетилетия ще изисква инсталирането на 1600 гигавата нови ВЕИ мощности

16:18 | 28.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Декарбонизацията на американската електроразпределителна мрежа, процес, който ще замени изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), може да струва на САЩ 4,5 трлн. долара под формата на инвестиции през следващите между 10 и 20 години, съобщава Oilprice, позовавайки се на мнението на анализаторите от глобалната консултантска компания Wood Mackenzie, чийто профил е пряко свързан с енергетиката. 

Подобно дистанциране от изкопаемите горива ще изисква инсталирането на 1600 гигавата нова соларна и вятърна мощност. Това е повече от наличния капацитет на САЩ от 1060 гигавата, от които 130 гигавата принадлежат на ВЕИ.

Но добавянето на капацитет няма да е достатъчно, за да се извърши прехода. Ще е необходимо и изграждането на множество съоръжения за съхранение на енергия, за да може соларните и вятърни централи да са достатъчно благонадеждни при замяната на фосилните горива в дългосрочен план. Според Wood Mackenzie ще са необходими допълнителни 900 гигавата капацитет на съхранение на енергия, за да се постигне тази цел.

Този вид промяна няма прецедент, твърдят от консултантската компания.

Предизвикателството, отнасящо се за постигането на 100-процентен дял на възобновяемата енергия в енергийния микс далеч надхвърля капиталовите разходи за нови производствени активи. Ще е необходимо най-вече реорганизиране на пазарите на електроенергия, измествайки се от традиционните енергийни конструкции към пазара на капацитет, посочват от Wood Mackenzie.

Според компанията съществува и алтернативен вариант. Ако 20% от енергията в САЩ идва от природен газ, това би намалило разходите за инсталиране на ВЕИ мощности с 20 на сто, като в същото време ще понижи разходите за енергийно съхранение с 60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още