IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин поръча на компаниите да спрат купуването на агропродукция от САЩ

Китайските селскостопански компании вече са изпълнили това нареждане и сега очакват резултатите от търговските преговори между Вашингтон и Пекин

15:16 | 05.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайското правителство се разпореди държавните компании да прекратят вноса на американска селскостопанска продукция на фона на новата ескалация на търговската война със САЩ. Това съобщи днес агенция Bloomberg, цитирана от БТА, позовавайки се на източници.

По данни на агенцията китайските селскостопански компании вече са изпълнили това нареждане и сега очакват резултатите от търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в четвъртък, че страната му ще въведе от 1 септември нови мита от 10 процента върху китайски стоки на стойност 300 милиарда долара. Тръмп изтъкна като една от причините за този ход, че Китай не е изпълнил обещанието си да увеличи закупуването на американска селскостопанска продукция.

Китай и САЩ преговарят за уреждане на търговските спорове помежду си от няколко месеца. През първата половина на май в американската столица се проведе 11-ият кръг от преговорите, след което те бяха прекратени. На 10 май Вашингтон въведе допълнителни мита от 10 до 25 процента за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. В началото на юни китайското правителство предприе ответни мерки за над 5000 американски стоки за 60 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
travelboy
преди 4 години
И какво да пише made in usa ли?Краварски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Китай няма на какво да наложи мита. Да може да купува петрол от Иран и ще го свали на 30 долара и тогава ще фалира Русия и половината държави около Турция. Американците не ги бърка. Те работят за вътрешния пазар. А ще потопи и Германия в следствие на което и Европа. Радвам се,че най после някой слага тези жълтури на място. Нека на нещата у дома да пише и друго освен Made in China !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още