fallback

Доналд Тръмп иска да купи Гренландия?

Изглежда американският президент има сериозен интерес към подобна сделка, която обаче не се нрави особено нито на Дания, нито на самата Гренландия

22:00 | 16.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Може и да звучи като шега, но изглежда не е. Американският президент Доналд Тръмп има интерес към закупуването не на какво да е, а на островната държава Гренландия, известна още и като най-големият остров на света.

Макар все още да не са сигурни дали предложението е сериозно, властите в Дания не продават.

Интересът на американския президент към подобна сделка, който е потвърден от хора, запознати с въпроса пред Bloomberg, остави в изумление датчани и накара бившият датски премиер да си зададе въпроса дали не става въпрос за шега.

Според източниците на Bloomberg американският президент е изразил интерес към покупката и дори се е обърнал към съветниците си в Белия дом с молба да разгледат предложението. Макар 2,2-та милиона квадратни километра, на които се простира островът, да са предимно ледена пустош, Гренладия е дом и на американската военновъздушна база Тюл – най-северно разположения обект на САЩ.

Предложението на Тръмп „трябва да е първоаприлска шега“ с няколко месеца закъснение, написа в туит бившият датски премиер Ларс Локе. В САЩ новината предизвика смесени настроения, като според републиканския представител в Камарата Майк Галахар САЩ имат стратегически интереси на острова и въпросът би трябвало да се разглежда.

Независимо от позициите на САЩ и Дания, Гренландия вече изрази собствена воля и заяви, че „не се продава“. В туит от външното министерство на страната посочиха, че тя е „отворена за бизнес, не за продажба“, съобщава CNBC.

Новината за необичайното предложение на Доналд Тръмп бе съобщена седмици преди първото посещение на държавния глава в Дания на 2-3 септември.

Гренландия има статут на автономна държава, но е предоставила отбраната и външната си политика под опеката на Дания. След референдум от 2009 г. страната има право самостоятелно да разполага и с природните си богатства като нефт и природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още