IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп иска да вкара Путин на Г-7 през задния вход*

Според американския президент на следващата среща може да бъде поканен нуговия руски колега

12:12 | 25.08.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че „със сигурност е възможно“ да покани руския си колега Владимир Путин като гост на следващата среща на Г-7 догодина в САЩ. Необичайното предложение беше заявено, след като по-рано през седмицата редица международни лидери посочиха, че Русия все още няма място на масата на седемте най-развити световни икономики, изгонена след анексирането на Крим през 2014 г.

Изказването на Тръмп бе направено преди началото на днешната сесия на Г-7 във френския град Биариц. И преди държавният глава е призовавал за връщането на Русия в групата, наричана тогава Г-8, съобщава Bloomberg.

Следващата година САЩ ще са домакин на срещата и според президента е възможно той да покани Путин като гост.

По-рано руският президент даде сигнал, че ако му бъде отправена каквато и да е било покана, той със сигурност ще я обмисли.

„Мисля, че е много по-подходящо Русия да е вътре“ в групата, заяви Тръмп по-рано миналата седмица.

Срещите в рамките на Г-8 станаха Г-7 от 2014 г., когато Русия бе изключена от групата в знак на протест заради анексирането на полуостров Крим. Но често други държави присъстват на ежегодните събирания като наблюдатели. На тазгодишната среща са поканени Испания, Австралия, Индия и Чили.

Досега Великобритания, Германия, Франция и Канада вече отхвърлиха идеята за връщането на Русия като пълноправен член, освен ако Путин не направи някои отстъпки относно конфликта в Украйна.

„Не искам Русия да бъде включена отново без условия“, заяви френският президент Еманюел Макрон пред репортери по-рано миналата седмица.

Според дипломатически източник на агенция „Франс прес“ ръководителите на страните от Г-7 са се разбрали да засилят диалога и координацията с Русия, но според тях е прекалено рано да я приемат отново в Г-8.

Седмината лидери, сред които Еманюел Макрон и Доналд Тръмп, за заели тази позиция снощи на вечерята в началото на тридневния форум, уточни източникът, цитиран от БТА.

„Те са се споразумели по идеята Г-7 да засили диалога и координацията с Русия по сегашните кризи, но са отбелязали, че е прекалено рано да се върнат руснаците на масата", допълни запознатият.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира изказванията на Тръмп по време на пресконференция в събота, посочвайки, че „при никакви условия не можем да се съгласим с тази логика“, както и че по-скоро в групата би била поканена Украйна, отколкото Русия.

Според Туск причините за изключването на Русия все още са в сила, като налице дори са и нови, давайки за пример събитията в Азовско море по-рано тази година. Той също така посочи, че първоначално Русия е била поканена за член на групата, тъй като е изглеждало, че се движи по пътя на демокрацията и върховенството на закона. „Има ли накой сред нас, който може да каже напълно убедено, не заради бизнес сметки, че Русия се намира на този път“, попита Туск.

*Информацията е актуализирана към 13:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 21 rate down comment 16
Императорът
преди 4 години
Че то по тая логика САЩ чий го дири в Г-7 ??? Ок - сега - при Доналд - има място в - на я кажи: при обонгото САЩ колко държави нападнаха и разрушиха, колко преврати организираха - в суверенни страни? Или за САЩ може - за другите не може? Освен това Русия си взе исконна своя територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Пари има и за Балканите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Ивайло Желязков,фъргай порното и гледай клипчето.Имало и много кинти за такива като теб.Ако тролиш без пари - прекацан си бро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Лондон наема около 14500 трола за броба с Русия.https://***.youtube.com/watch?v=MZ4FmOOumy0Британская армия разворачивает Pycckий фронт возле Портон-Дауна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 19
cum on ABBA face
преди 4 години
зуан паликрушеф НЯМА !!! НЯМА к0чината ти расиа да влезе в Г8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 18
ABBA
преди 4 години
Условията на ПутинТочка Първа. Русия няма намерение да се връща към статус-кво във Формат преди Крим. В частност, към формата на предишната Голяма осморка, която прекрати съществуването си през 2014 година изключително по инициатива на САЩ и неговите съюзници.Точка 2. Русия повече не счита формата G8 за какъвто и да било приоритет по отношение международната политика, защото в работа му няма да участват нито Китай, нито Индия (които са най-крупните икономики в света и стратегически партьори на Русия).Точка 3. Независимо от това, Русия не изключва възможността да се възобнови форматът G8 но само в случай, ако лидерите на Голямата седморка изминат своя път и с официална цел да възобновят работата на осморката пристигнат в Русия, където ги очакват на гости от 2014 година.Неочевидни точки те са значително повече.Точка 4. Актуалният световен дневен ред вече не се определя в Лондон и Вашингтон, а още повече НЕ може да се диктува оттам на всички останали актьори в световната политика и икономика. Преди всичко на Русия и Китай. Стратегическата инициатива на колективния Запад е изгубена.Точка 5. Русия не се счита за зависима и отговорна дори пред лицето на съвпадението на интересите на враждуващите помежду си основни групировки от западния елит и техните съвместни действия по отношение на Москва, както това се случи при случая с Тръмп и Макрон, признаващи за необходимост нейното завръщане в G8.Само дето забравиха да попитат Путин а трябва ли му това завръщане тук и сега?Точка 6. Русия скъпо плати за поражението си в Студената война през ХХ век: загуба на значитела част от територията, населението, технологичния и ресурсен потенциал. Ако на Запад допускат, че поражението в хибридната война на XXI ще се окаже за тях безплатно дълбоко се заблуждават.Точка 7. Събитията от 2014-2019 години, когото Русия не само отстоя пред натиска на колективния Запад, но и му нанесе редица съществени поражения (присъединяването на Крим, победата над терористите в Сирия, блокадата на опитите за държавен преврат във Венеуцела, конфликтът между САЩ и Иран и т.н.), рязко повишиха геостратегическия статус на Кремъл. Днес Русия не без основание претендира за ролята на главен международен арбитър във военно-политическите конфликти на всякакво ниво.https://bgr.news-front.info/2019/08/25/usloviyata-na-putin/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 12
troika
преди 4 години
Един вид Тръмп изпраща послание, че всеки може да си анексира, напада и ще му се размине хулиганското поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 21
ABBA
преди 4 години
На Русия не и трябва никакъв Г-7. Още по-малко заден Г-7.- Знаете ли, как у нас наричат стремежа към свобода и справедливост?- Планирана акция на САЩ.- А как в САЩ наричат стремежа към свобода и справедливост?- Червена заплаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още