fallback

Проучване: Газовите централи ще бъдат изместени от възобновяемата енергия до 2035 г.

През следващите десетилетия използването на газ за производство на електроенергия ще стане нерентабилно, смятат експерти от Rocky Mountain Institute

17:57 | 09.09.19 г. 6

Електроцентралите, работещи с природен газ, които съкрушиха въглищната индустрия, са напът да бъдат изместени от възобновяема енергия и големите батерии, съобщава Bloomberg, позовавайки се на проучване на Rocky Mountain Institute (RMI). 

До 2035 г. ще бъде по-скъпо да се управляват 90% от газовите централи, предложени за изграждане в САЩ, отколкото да се създадат нови вятърни и слънчеви електроцентрали, оборудвани със системи за съхранение на енергията, се посочва в доклада на института.

Този процес ще се развие толкова бързо, че собствениците на газовите съоръжения няма да са успели още да изплатят необходимите средства за изграждането им, когато въпросните мощности ще се окажат нерентабилни.

Развитието на този много вероятен сценарий ще бъде драматично преобръщане на за момента икономически изгодните газови централи, които преди 20 години са доставяли по-малко от 20% от електроенергия в САЩ. Днес техният дял се е повишил до 35%, тъй като хидравличното разрушаване направи природния газ леснодостъпен и евтин, принуждавайки десетки въглищни централи да преустановят своята дейност.

Авторите на изследването споделят, че са анализирали разходите за строителство, гориво и очакваните операции на газовите централи с общ планиран капацитет от 68 гигавата, предложени за строеж в САЩ. Експертите сравняват тези разходи с изграждането на комбинация от слънчеви централи, вятърни централи и батерии, които биха могли да доставят същото количество електроенергия и да поддържат електроразпределителната мрежата стабилна.

Тъй като газовите централи губят своето предимство на енергийните пазари, индустрията, стояща зад тръбопроводите също ще пострада, твърдят от RMI. Дори линиите, които сега са на етапите на планиране, скоро биха могли да останат без достатъчно финансиране, посочва докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още