fallback

САЩ: Можем да сринем икономиката на Турция, ако се наложи

Голяма част от членовете на Конгреса настояват за налагане на санкции срещу Анкара

22:30 | 11.10.19 г. 4

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предоставил на администрацията си широки правомощия да налага санкции срещу Турция, заяви министърът на финансите Стивън Манучин, цитиран от CNBC.

Тръмп е подписал изпълнителна заповед, с която дава правомощията, въпреки че администрацията все още не възнамерява да наказва турски физически лица или организации на фона на настъплението на Анкара в Северна Сирия. Все пак Манучин заплаши с опустошителни действия заради турските действия. 

„Това са много мощни санкции. Надяваме се, че няма да се наложи да ги използваме. Но можем да сринем турската икономика, ако се наложи “, заяви американският финансов министър пред репортери.

Множество членове на Конгреса, включително някои от най-важните републикански съюзници на Тръмп, разкритикуваха турската офанзива, започнала по-рано тази седмица, заявявайки, че това ще доведе до „клане“ на кюрдските съюзници на САЩ. Ударите на турските сили бяха предшествани от решението на Тръмп да изтегли американските войски от Северна Сирия.

Сенаторите, включително републиканскит съюзник на Тръмп Линдзи Греъм от Южна Каролина, започнаха да настояват за налагане на санкции срещу Турция през тази седмица. В сряда Греъм и сенаторът на Мериленд Крис Ван Холен обявиха изготвянето на „рамка“ за санкции срещу Анкара.

САЩ може да наложат санкции на висши турски правителствени служители и ще забрани на представителите на американския военен бизнес да извършва сделки с Турция.

„Това незаконно и неоправдано нападение срещу американски приятел и партньор застрашава живота и поминъка на милиони цивилни, много от които вече са избягали от домовете си към други места в Сирия, за да намерят безопасност“, посочват сенаторите, визирайки турската офанзива.

По време на пресконференция в петък, на която беше обявено разполагането на допълнителни американски сили в Саудитска Арабия, министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер защити решението на администрацията на Тръмп да изтегли частите от Северна Сирия.

"Ние сме против и сме силно разочаровани от решението на Турция да започне едностранно военно нахлуване в Северна Сирия“, посочи още той.

Тръмп оправда изтеглянето на американските сили от региона, като се позова на обещанието си за прекратяване на "вечните войни" в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още