IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Boeing отказа да разкрие дали ще напусне поста

Той обяви, че е фокусиран върху разрешаването на проблемите на компанията в момента

21:24 | 29.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Boeing Денис Мюленбург отказа да обяви дали ще напусне поста си след двете фатални катастрофи на най-продаваните самолети 737 MAX, които доведоха компанията до криза през последната една година, пише CNBC.

“Тези два инцидента се случиха по време на моето управление”, заяви той. “Имам силно чувство на отговорност да се справя с това”.

Мюленбург заяви пред репортери преди изслушването си пред Сената на САЩ днес, че е фокусиран върху безопаността на самолетите на компанията. Освен това изказа съболезнования на членовете на семействата на всичките 346 жертви, които загубиха живота си при катастрофите.

“В момента фокусът ми е върху работата”, заяви той.

Запитан дали бордът на директорите обсъжда дали Мюленбург да не се оттегли от поста си, той отговори: “Това не са дискусии, в които съм включен и това не е моят фокус”.

На 11 октомври бордът на Boeing лиши Мюленбург от позицията му на председател. Ръководителят на звеното, което произвеждаше 737 Max, беше остранен миналата седмица.

Търговската комисия към Сената на САЩ насрочи изслушване, чието провеждане е точно на първата годишнина от първата катастрофа - самолет, изпълняващ полет 610 на Lion Air, падна в морето скоро след излитането си от Джакарта, Индонезия, убивайки всичките 189 души на борда си. По-малко от пет месеца по-късно полет на Ethiopian Airlines със 737 Max падна в Етиопия, отнемайки живота на 157 души.

Изслушването е първото публично свидетелстване на Мюленбург пред властите след катастрофите.

Двата инцидента станаха причина за заземяването на самолетите от този модел в целия свят и доведоха до множество разследвания, в това число и криминално разследване от страна на Министерството на правосъдието.

В рамките на изслушването днес Мюленбург призна за грешки, като недостатъчно предоставена информация на пилотите. Освен това обясни, че са били нужни месеци, за да се установи коя е причината за проблемите в самолетите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още