IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing е криел важни сертификационни документи за 737 MAX от регулатора в САЩ

Компанията е скрила размяна на съобщения между пилоти, които посочват, че автоматичната система за стабилизиране прави самолета трудно управляем в симулатор

11:00 | 19.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералното управление за авиация на САЩ (FAA) обвини американския самолетостроител Boeing, че е крил от него важни документи за сертификацията на 737 MAX, включително размяна на съобщения между пилоти, според които автоматичната система за стабилизиране прави самолета трудно управляем в симулатор, предадоха Франс прес и Ройтерс. 

Този модел има забрана за летене след две авиокатастрофи в рамките на няколко месеца със самолети 737 MAX - на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines) и на индонезийската авиокомпания Lion Air, при които загинаха общо 346 души.

Съобщенията са от ноември 2016 година, тоест една година преди сертифицирането на 737 MAX. В тях бившият пилот Марк Форкнър, цитиран от АФП, казва на своя колега Патрик Густавсон, че системата за стабилизиране при полет MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) не функционира правилно в симулатора, а Густавсон отговаря, че трябва да се актуализират инструкциите в наръчника за управление.

В друго съобщение, цитирано от Ройтерс, Форкнър казва, че "просто е излъгал" регулатора, а събеседникът му отговаря, че "това не е било лъжа, никой не ни беше казал, че става въпрос за случай на проблем" със системата за стабилизиране.

Boeing обяснил на регулатора, че е открил тези документи преди няколко месеца. Федералното управление за авиация е поискало обяснения от ръководителя на самолетостроителя Денис Молънбърг.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още