IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започна разследването на сливането на Boeing и Embraer

Сделката може да застраши конкуренцията в сектора, твърдят властите в Европейския съюз

11:12 | 05.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е започнала разследване на планираното сливане между две водещи самолетостроителни компании - американската Boeing и бразилската Embraer, заради опасения, че то може да застраши ценовата конкуренция и тази, свързана с продуктовото развитие, предаде ДПА.

Според плана Boeing ще поеме глобалния бизнес на Embraer в гражданското самолетостроене. Това евентуално ще намали още повече броя на конкурентите на световния пазар, на който вече се наблюдава силна концентрация, посочи ЕК късно снощи, цитирана от БТА. 

По този начин също така може да бъде затруднено влизането на нови играчи, например от Китай, Япония и Русия.
В момента Boeing и Embraer са конкуренти, произвеждащи самолети в някои съвпадащи сегменти от пазара на гражданското самолетостроене.

Планираната сделка, която бе договорена от двете компании в края на миналата година, бе посрещната с критики в Бразилия, тъй като Embraer произвежда i военни самолети и е участва в разработването на технологии за сигурност.

ЕК може да започне разследване на компании с оборот, превишаващ определен праг, ако има подозрения, че сливането им би могло да застраши конкуренцията в Европейската икономическа зона, припомня ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още