IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС взема сделката между Boeing и Embraer под лупата

Очаква се ЕК да проучи трансакцията в рамките на до 5 месеца

16:47 | 23.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Органите на Европейския съюз в областта на конкуренцията ще започнат задълбочена проверка на планираната сделка за поглъщане в размер на милиарди долари между двата производителя на самолети  Boeing и Embraer.

Плановете на Boeing да придобие мажоритарен дял от бизнеса с гражданската авиация на бразилския си конкурент Embraer ще бъдат внимателно проучени до пет месеца, заявиха източници, запознати със ситуацията и цитирани от Ройтерс.

Със сделката, която оцени дивизията на Embraer на 4,75 милиарда долара (над 4,3 милиарда евро), Boeing ще засили продуктовата си гама с по-малки самолети.


Необходимостта от сделка стана по-неотложна в последно време, след като европейският конкурент на Boeing, Airbus, пое контрола върху програмата за регионални самолети на Bombardier. Очаква се сделката с канадската компания да предостави на Airbus значително предимство на глобалния пазар.  Въз основа на предложената сделка бизнесът с пътнически самолети на Embraer ще премине в ново съвместно дружество, като Boeing ще притежава дял от 80% на стойност 3,8 млрд. долара.

Embraer е водеща бразилска компания и голям производител на военни системи.

През лятото Boeing съобщи, че очаква сделката да бъде финализирана до края на 2019 г., ако получи необходимите одобрения.

В Бразилия съществува притеснение около американското влияние върху военните програми в страната и тя все още може да наложи вето на сделката. Но сигналите в последно време от президента на Бразилия Мишел Темер и представители на армията показват, че правителството е доволно от новата структура на споразумението при положение, че работните места в Бразилия бъдат запазени и Embraer продължи да развива нови технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още