fallback

Тръмп: САЩ не търсят война или смяна на режима в Иран

Готови сме да предприемем действия, ако се наложи, категоричен е американският президент

23:19 | 03.01.20 г. 6

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Америка не търси „смяна на режима“ в Иран по-малко от ден след американския въздушен удар, при който беше убит иранският топ генерал Касем Сюлеймани, предава CNBC.

Но САЩ „са готови и подготвени да предприемат всички необходими действия“, ако Иран заплашва американски животи, допълни Тръмп.

„Миналата нощ предприехме действия, за да спрем война. Не предприехме действия, за да започнем война“, заяви американският президент в първото си телевизионно обръщение след обявяването на смъртта на Сюлеймани снощи.

Сюлеймани „превърна смъртта на невинни хора в своя болна страст. Ние го заловихме в действие и го елиминирахме“, каза Тръмп от курорта Мар-а-Лаго в Палм Бийч.

Американският президент отказа да отговаря на въпроси на журналисти.

Сюлеймани, който оглавяваше подразделение на елитните Революционни гвардейци в Иран, беше ключова фигура в иранската и близкоизточната политика. Той беше убит заедно със свой помощник при американски въздушен удар на летище в Багдад.

Смъртта му изостри вече голямото напрежение между Иран и САЩ и предизвика безпокойство от ответни действия от Иран.

Високопоставен представител на Държавния департамент, пожелал да остане анонимен, заяви пред репортери, че Сюлеймани планирал нападения срещу американски дипломати и военни в Ирак, Сирия, Ливан и региона на Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още