fallback

Tesla изпревари Boeing по пазарна капитализация

Пазарната капитализация на Tesla в минути преди 18:30 ч. българско време e 118,87 млрд. долара, като стойността на книжата й прибавя 0,06%

18:45 | 11.03.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Производителят на електрически автомобили Tesla Inc. изпревари самолетопроизводителя Boeing Co. като най-ценната индустриална компания в САЩ, затваряйки една пропаста между двете, която само преди година бе в размер на 200 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Пазарната капитализация на Tesla в минути преди 18:30 ч. българско време e 118,87 млрд. долара, като стойността на книжата й прибавя 0,06%. В същото време капитализацията на Boeing е 115,15 млрд. долара. Акциите на компанията отписват близо 11,8% на фона на притесненията около коронавируса и приземяването на самолетите от модела 737 Max.

Boeing е поредният голям производител и индустриален титан, изместен от автомобилната компания. Постижението е особено радостно за главния изпълнителен директор Илон Мъск, който се надпреварва с Boeing в космическия сектор със своята компания Space Exploration Technologies Corp.

Акциите на Tesla поскъпват с над 50% от началото на годината, след като компанията успя да запише две поредни успешни тримесечия с резултати, които изненадаха анализаторите. Производителят на седаните Model 3вече изпревари германския гигант Volkswagen AG по пазарна капитализация през януари и вече е втора по този показател след Toyota Motor Corp.

В същото време Boeing продължава да изпитва затруднения с накърнената си репутация и правителствените разследвания около проблемите с модела Мах. Усилията на главният изпълнителен директор Дейв Калхоун да извади компанията от една от най-лошите й кризи се изправиха пред нова спънка в сряда, след като Air Canada сви поръчка за самолети Мах с 18% или с 11 бройки.

На 13 март ще стане една година откакто бе въведена забрана за използването на този модел в авиацията след две тежки катастрофи в рамките на няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още