fallback

САЩ обмислят карантина за Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът

Само в Ню Йорк има повече от 23 000 случая на заразени, почти една четвърт от всички случаи в страната

19:09 | 28.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля да наложи карантина за части от Ню Йорк и Ню Джърси, за да ограничи епидемията от коронавирус в САЩ. Пред репортери държавният глава заяви, че е разговарял с губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо и губернатора на Флорида Рон Десантис в събота сутринта.

"Може да не се наложи да го правим, но има вероятност да наложим карантина", каза Тръмп пред репортери в  база Андрюс извън Вашингтон, преди да се качи на Air Force One за Норфолк, щата Вашингтон, където планира да разгледа кораб-болница във ВМС, който ще се отправи към Ню Йорк.  Карантината може да бъде за "две седмици в Ню Йорк, вероятно в Ню Джърси, в някои части на Кънектикът", каза той. Това би „ограничило пътуванията, тъй като имат проблеми във Флорида, много нюйоркчани пътуват надолу, ние не искаме това“.

 

I am giving consideration to a QUARANTINE of developing “hot spots”, New York, New Jersey, and Connecticut. A decision will be made, one way or another, shortly.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 28, 2020

Президентът не уточни какво би довело до карантината, но заяви, че може да включва ограничения за пътуване от Ню Йорк и Ню Джърси. Само в Ню Йорк има повече от 23 000 случая на заразени, почти една четвърт от всички случаи в страната.

Запитан за амбицията си да призове много американци да се върнат на работа по време на празника на Великден в неделя на САЩ на 12 април, Тръмп каза, че „ще видим какво ще се случи“.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че е разговарял тази сутрин с Тръмп и че тази тема не е била повдигната. "Даже не знам какво значи това. Не знам как това би могло да се приложи от законова гледна точка и не знам какво би се постигнало от медицинска гледна точка", заяви Куомо. Той също така съобщи, че Ню Йорк отлага първичните си партийни избори за издигане на кандидат-президенти за вота през ноември от 28 април за 23 юни. САЩ съобщиха за над 105 000 случая на заболяването към събота и повече от 1700 смъртни случая, сочат данни, събрани от университета Джонс Хопкинс. Страната има най-голямото публично съобщено огнище в света.

По-рано през деня американският държавен секретар Майк Помпейо и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обсъдиха "спешната нужда от засилване на международното сътрудничество" за борба срещу пандемията, предизвикана от коронавируса.  В телефонния разговор снощи Помпейо и Борел са подчертали и необходимостта от увеличаване на медицинската хуманитарна помощ за най-уязвимите страни. Няколко богати страни обявиха колосални планове за възстановяване, но нарастват опасенията за бедните страни, които не разполагат с адекватни здравни системи, отбелязва AFP. "ЕС и САЩ имат възможност да допринесат значително за международните усилия за противопоставяне на пандемията", се казва в изявлението на ЕС. Освен това по време на разговора с Помпейо Борел е подчертал "необходимостта да се предоставя точна и прозрачна информация на населението, в момент когато притесненията се засилват заради разпространяваните фалшиви новини за коронавируса".

Смъртните случаи от коронавирус по света днес достигнаха най-малко 27 988, предаде AFP. Регистрираните случаи на заразяване с вируса са над 605 220. Този брой обаче не отразява пълната картина, защото в много държави тестове за коронавирус се правят само на хората, които имат нужда от болнична помощ. Най-много случаи на заразяване има в Съединените щати - 104 837.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още