IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall street започва сесията в понеделник с разпродажби*

Сделката в рамките на ОПЕК+ не успя да задържи инвеститорския оптимизъм от миналата седмица

17:43 | 13.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в понеделник с понижения, обръщайки хода си от предходната седмица. Основните фактори за  инвеститорските настроения  днес са развитието на ситуацията с коронавируса и историческата сделка за съкращаване добива на петрол в рамките на ОПЕК+, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава  с 436,77 пункта, или с 1,84%, до ниво от 23 303,49 пункта. Широкият измерител S&P 500  намалява с 44,20 пункта, или 1,58%, до ниво от 2745,46 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,89%, или 72,68 пункта, до ниво от 8080,96 пункта.

Акциите на Caterpillar са едни от най-лошо представящите се в Dow, поевтинявайки с над 5%.

Борсовите индекси регистрираха едни от най-големите си седмични повишения през  миналата седмица. Бенчмаркът Dow отчете седмото си най-добро седмично представяне, нараствайки с 12,7%.  Индексът S&P 500 пък регистрира най-големия си ръст на седмична база от 1974 г., добавяйки  12,1%.

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, заяви в неделя, че е предпазлив оптимист за това, че разпространението на заразата с коронавирус се забавя в САЩ и също така каза, че блокадата може да бъде вдигната в някои части на страната през следващия месец. Фаучи обаче добави, че това не означава, че цялата страна ще се върне към нормалното.

Потвърдените случаи на заразени в САЩ сега наброяват близо 550 000 души или повече от която и да е друга държава в света, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“. Броят на починалите от вируса в страната е повече от 21 000 души.

„Различните усилия за ограничаване на разпространението на COVID-19 изглежда работят", каза Марк Чайкин, изпълнителен директор на Chaikin Analytics. „Въпреки че вече се обсъжда възобновяването на икономиката, ние все още призоваваме инвеститорите да останат предпазливи и внимателни“, добави той.

От друга страна държавите от ОПЕК+ се съгласиха да намалят производството си на петрол с 9,7 милиона барела на ден. Това е най-голямото съкращение на добива, договаряно някога в рамките на групата.  Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter, че споразумението „ще спаси стотици хиляди работни места в енергийната индустрия на Съединените щати“ и добави, че то ще бъде „чудесно за всички“.

Въпреки ралито от миналата седмица стойностите на основните борсови индекси  все още са с над 17% по-ниски от рекордите, поставени през февруари. Dow и S&P 500 отчитат спад съответно с 16,9% и 13,7% от началото на годината. За същия отчетен период Nasdaq е намалял с над 9%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е съответно до 0,736 и 1,373%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,5 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,20% на ниво от 1,091 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,53 долара до 32,01 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 0,91 долара до ниво от 23,67 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,86% до ниво от 1737,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:21 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
А че то не може само нагоре-нагоре - понякога трябва да има и надолулу - а и нали е някаква криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още