Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ОПЕК+ сключи историческо споразумение и сложи край на ценовата война

Рекордното намаление от 9,7 млн. барела на ден се равнява на около 10% от световното производство

ОПЕК+ сключи историческо споразумение и сложи край на ценовата война

Снимка: Andrey Rudakov/Bloom

Най-големите световни производители на петрол сключиха историческа сделка за намаляване на глобалния добив на суров нефт и сложиха край на опустошителната ценова война.

Още по темата

След едноседмичен маратон на двустранни разговори и четири дни видеоконферентни разговори с министри от цял свят - включително алианса ОПЕК+ и групата от Г20, най-накрая бе сключено споразумение за справяне с въздействието на глобалната пандемия върху търсенето.

Разговорите почти пропаднаха заради съпротивата от страна на Мексико, но се възобновиха на косъм от провала след спешна дипломация през уикенда, докато часовникът отмерваше времето до отварянето на пазарите.

ОПЕК+ ще намали добива с 9,7 милиона барела на ден - малко под първоначалното предложение от 10 млн. барела. САЩ, Бразилия и Канада ще допринесат за още 3,7 милиона барела, тъй като производството им намалява. Длъжностните лица на ОПЕК все още чакат да чуят повече от групата от 20 члена - макар че не е ясно дали тези цифри ще представляват реални съкращения или просто производство на празен ход поради пазарните механизми.

Изходната точка за намалението на добива ще е количеството на добива на ОПЕК+ от октомври 2018 г. Саудитска Арабия и Русия ще носят най-голямо бреме: И двете страни планират да добиват 8,5 милиона барела на ден през май и юни. Това са значителни съкращения в сравнение с текущото производство на петрол. Кралството трябва да свие производството си с около 30 процента, а Русия - с около 15 процента.

Мексико изглежда спечели дипломатическа победа, тъй като от него се изисква да свие само 100 000 барела на ден - по-малко от пропорционалния му дял.

Намалението на добива е отчаян опит на износителите на петрол да спрат упадъка в цените на петрола. Суровият петрол поевтиня с около 60 процента от края на януари досега. Разпространението на пандемията на коронавирус и глобалните ограничения за пътуване доведоха до намаляване на търсенето на петрол. В същото време Саудитска Арабия и Русия водят ценова война през последните четири седмици и наводниха пазарите с евтин суров нефт. Резултатът беше уникален в историческа гледна точка излишък на доставки на петролния пазар и бързо набъбващи запаси.

Според сделката намалението на производството трябва да бъде свито постепенно от юли: през втората половина на годината ОПЕК+ планира да намали добива на нефт само с осем милиона барела на ден в сравнение с нивото от април. От януари 2021 г. намаляването на добива трябва да бъде намалено до шест милиона барела. По този начин съюзът от 23 страни, ОПЕК+, възнамерява да отговори на безпрецедентния спад в търсенето на петрол след разпространението на коронавируса,

На фона на факта, че коронавирусът парализира пътуванията по въздуха и земята, търсенето на бензин се срива, а цените на суровия нефт спаднаха до 18-годишни минимуми. Това застраши бъдещето на американската шистова промишленост и стабилността на зависимите от петрола държави, като същевременно натрупа още повече предизвикателства пред централните банки, които се борят с упадъка на икономиките заради пандемията.

В четвъртък цената на американския суров петрол се обезцени с повече от 9%, тъй като търговците предполагаха, че съкращенията на добива няма да стигнат достатъчно далеч. Пазарите за петрол бяха затворени в петък заради Великден.

Въпросът сега е дали съкращенията ще са достатъчни, за да отлепят суровината от дъното, тъй като търсенето остава много ниско.

На фона на факта, че коронавирусът парализира пътуванията по въздуха и земята, търсенето на бензин се срива, а цените на суровия нефт спаднаха до 18-годишни минимуми. Това застраши бъдещето на американската шистова промишленост и стабилността на зависимите от петрола държави, като същевременно натрупа още повече предизвикателства пред централните банки, които се борят с упадъка на икономиките заради пандемията.

На фона на блокиранията на движенията и икономиката в редица страни по света, високия броя на смъртните случаи в Ню Йорк и експлодиращата в Америка безработица, пазарът на петрол сега е много по-притеснен за потреблението, а не за предлагането. Самата ОПЕК призна предизвикателството, като нейни министри предупреждават, че фундаментите са „ужасяващи“.

Преговорите разкриват също колко крехък е съюзът на износителите на петрол. Резултат от преговорите се очакваше още в четвъртък. Мексико обаче не искаше да подкрепи степента на съкращаване на добива. Според сделката страната трябваше да намали своя добив с 400 000 барела дневно, но само настояваше да реализира съкращения от едва 100 000 барела. Министърът на енергетиката на Мексико Росио Нале напусна конферентния разговор късно в четвъртък вечерта, като първоначално попречи на ОПЕК+ официално да вземе решение за сделката.

В петък президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор най-накрая обяви изненадващо и изключително необичайно решение: президентът на САЩ Доналд Тръмп е дал уверения, че САЩ ще се намесят и ще поемат повече от половината от съкращенията, които Мексико ще трябва да поеме по силата на споразумението ОПЕК+. Саудитска Арабия обаче не пожела да се включи в договорката почти до самия край, още повече, че е напълно неясно как да се прилага съседската помощ.

В крайна сметка обаче Мексико надделя. Страната трябва да намали обема на производството си само със 100 000 барела на брой. Членовете на ОПЕК+ намаляват добива с общо 9,7 милиона барела на ден, оставайки под границата от 10 милиона барела, които Саудитска Арабия искаше да прокара.

За Кралството това не беше единственото дипломатическо поражение през Великденския уикенд: в петък, според плана на саудитските преговарящи, още страни износителки на петрол от групата 20-те най-големи индустриализирани страни (Г20) трябваше да се присъединят към споразумението за съкращаването на добива.

Но невъзможността за постигане на споразумение в рамките на ОПЕК+ натежа над разговорите на министрите на енергетиката на Г-20 в петък. Те не можаха да се споразумеят за обвързващи съкращения на Разпети петък. Окончателното изявление на министрите на енергетиката на Г-20 бе значително отслабено в сравнение с проекта, изготвен от Саудитска Арабия и публикуван от Bloomberg.

Така например министрите на енергетиката се изказаха в подкрепа на наблюдението на стабилността на петролните пазари. Един пасаж, който предвижда „коригиращи мерки“, ако пазарът на петрол излезе от равновесие, не влезе в окончателния вариант на декларацията на Г-20. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
23
khao до: Achtung
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
това вече е по различно, от каквото се опита да внушиш :)))
0
 
0
 
22
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Статията е много неточна. Да има някаква сделка но тя е много малко много късно. 30% е намалено търсенето заради ковид-19, а сделката е за 10% намаление на производството. На практика това не доведе до никакво повишение на петрола, напротив, и последните складове скоро свършват и после почваме да падаме под 20$
2
 
6
 
21
Achtung до: khao
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
По същия по който накара GM да прави респиратори хахахахахха ако трябва да съм сериозен цените с това съкращение няма да отлепят от дъното и ще шистаците ще съкратят 6 млн барела до края на годинита по естествен път
4
 
3
 
20
000 до: Dr. Vatnikov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Числата ти са грешни,АМА МНОГО ГРЕШНИ.
4
 
3
 
19
000 до: Dr. Vatnikov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Числата ти са грешни,АМА МНОГО ГРЕШНИ.

Още от Суровини
Tesla планира да добива литий чрез нов метод, използващ готварска сол