fallback

Надеждата за отваряне на икономиката на САЩ подкрепи американските борси

Цените на петрола нараснаха за пети пореден ден

23:20 | 05.05.20 г. 8

Американските индекси записаха ръстове във вторник, докато инвеститорите залагат на това, че американската икономика може да започне отварянето си, а цените на петрола се повишиха за пети пореден ден, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи борсовата сесия със 133 пункта повишение, или 0,6%,

S&P 500 се изкачи с 0,9%, а технологичният Nasdaq Composite напредна с 1,1%.

Основните индекси загубиха част от ръстовете си в последния час на търговията, след като заместник-председателят на Федералния резерв Ричард Кларида заяви, че американската икономика може да има нужда от повече фискална и парична подкрепа. По-рано по време на сесията Dow беше с 400 пункта нагоре.

Pfizer поведе Dow с 2,4% повишение на цената на акциите. Здравеопазването и технологичният сектор се оказаха най-добре представилите се в S&P 500, записвайки по над 1% ръст.

Инвеститорите продължават да претеглят страховете от втора вълна случаи на коронавирус спрямо усилията за отваряне на бизнеса и отслабване на рестрикциите.

Междувременно губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че дневният брой на хоспитализираните и на новите смъртни случаи намалява, което предполага, че щатът е „от другата страна на планината“. Той допълни все пак, че властите все още не наблюдават силния спад, на който са се надявали.

„Отварянето на щатите и достигането на пика на случаите, както и финансовите отчети, помагат за намаляване на несигурността“, коментира Том Лий, основател и ръководител проучвания в Fundstrat Global Advisors. „Това според нас е основната причина цените на акциите да се покачват“.

Книжата на Pfizer увеличиха стойността си, след като фармацевтичният гигант заяви, че е започнал тестове на ваксина срещу коронавирус върху хора. Това доведе до 2,2% рали на компаниите от сектора на здравеопазването в S&P 500.

Цените на петрола поеха с 20% нагоре благодарение на надеждата, че икономическият спад е достигнал дъното си. Това е петият пореден ден на ръст на цената на суровия петрол – пазар, който преживя огромно сътресение, когато цената стана отрицателна миналия месец.

Акциите на част от технологичните компании с огромна пазарна капитализация отново се озоваха на зелена територия. Facebook записа 1% повишение на стойността на книжата, докато акциите на Alphabet и Apple поскъпнаха съответно с 2% и 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още