fallback

Тръмп: Китай прикрива реалния брой на жертвите от коронавируса

Според президента статистиката за смъртността в САЩ също не отразява реалното положение, но според него този път стойностите са завишени

08:35 | 02.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че още хиляди души са загинали от новия коронавирус в Китай – повече, отколкото правителството в Пекин отчита.

„Те загубиха десетки хиляди души“, каза Тръмп в интервю за Fox News, цитиран от Bloomberg. „Те изгубиха повече от всяка друга държава, просто не го съобщават“, категоричен бе той, но не предостави доказателства в подкрепа на думите си.

Досега властите в Китай са съобщили за 4724 смъртни случая, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“ – много по-малко от 184 644-те загинали в САЩ, което е и най-големият брой в света.

Тръмп увеличава все повече атаките си срещу Китай, докато свива преднината на кандидат-президента на демократите Джо Байдън в социологическите проучвания. Въпреки това повечето анкети показват, че американците като цяло не са доволни от начина, по който държавният глава се справя с кризата.

На въпрос откъде Тръмп знае реалния брой на загиналите от коронавирус в Китай, президентът смени темата.

„И, между другото, видях статистика, която излезе онзи ден, че около 6% от хората реално са умрели от Covid, което е много интересно“, заяви той, но без да посочва повече подробности или източник на информацията.

По всяка вероятност президентът говори за данни на сайта на Американския център за контрол и превенция на заразните болести, където се посочва, че „за 6% от смъртните случаи Covid-19 е единствената спомената причина“. Това обаче не означава, че останалите случаи не са причинени от коронавируса. Много от другите фактори за смърт като респираторни затруднения, се отключват от болестта. Други хора пък страдат от затлъстяване или диабет, които значително могат да влошат ефектите на вируса.

Миналата седмица президентът публикува туит на последовател на конспиративната теория, известна като QAnon, който също цитира цифрата от 6% с довода, че броят на загиналите в САЩ е раздут. Туитът обаче по-късно бе изтрит.

„Има над 180 000 смъртни случая – това са истински смъртни случаи от Covid-19. Нека няма объркване по този въпрос“, заяви Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергология и заразни болести на САЩ, в интервю за АВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още