fallback

Тръмп се закани, че няма да има мирна смяна на властта

Според президента има риск от изборни измами заради гласуването по пощата, което може да бъде лесно манипулирано

10:12 | 24.09.20 г. 7
Автор - снимка
Създател

Американският президент Доналд Тръмп намекна в сряда, че няма да позволи мирна смяна на властта, ако според бюлетините неговия опонент Джо Байдън спечели изборите през ноември.

„Ще видим какво ще стане“, каза той в отговор на репортерски въпрос по време на пресконференция в Белия дом. „Знаете, че аз се оплаквам много силно от бюлетините и бюлетините са истинско бедствие“, посочи той, цитиран от Bloomberg.

От месеци Тръмп критикува законността на гласуването по пощата, което се предлага като опция в редица щати в опит да се ограничи струпването на много хора на едно място.

Президентът многократно е твърдял, макар и без да приведе конкретни доказателства, че гласуването по пощата е по-податливо на злоупотреби, отколкото това на място в избирателна секция. Адвокати, представляващи кампанията на Тръмп, оспорват гласуването по пощата в няколко щата.

„Отървете се от бюлетините и ще имате преход – много мирен. Няма да има трансфер, честно казано. Ще има продължаване. Бюлетините са извън контрол, знаете го. Знаете ли кой знае това по-добре от всеки друг? Демократите знаят това по-добре от всеки друг“, заяви Тръмп в сряда.

Според последните социологически проучвания Тръмп изостава от Байдън както на национално ниво, така и в някои ключови щати.

На въпрос към Джо Байдън как ще коментира думите на своя опонент, той заяви, че не знае какво да каже, тъй като Тръмп „казва най-нерационалните неща“.

Сенаторът републиканец от Юта Мит Ромни също коментира думите на Тръмп в  Twitter. „Основа за демокрацията е мирната смяна на властта, без нея има Беларус. Всеки намек, че президентът може да не уважи тази конституционна гаранция, е както немислим, така и неприемлив“, заяви сенаторът, който в миналото е бил критичен към Тръмп и бе единственият републиканец, който гласува срещу него в процеса за импийчмънт по-рано през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още