fallback

Тръмп заяви, че ще оспори резултатите в щатите, където победител е Байдън

Поне към момента президентът на САЩ няма доказателства, които да подкрепят неговите твърдения

19:25 | 05.11.20 г. 8
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще предприеме допълнителни правни мерки заради резултатите от президентските избори в някои щати, твърдейки без никакви доказателства, че е извършена измама на места, където демократът Джо Байдън изглежда е победил.

„Всички скорошни победи на Байдън в редица щати ще бъдат оспорени от нас заради измама“, визирайки гласуването по пощата, където повечето гласове отидоха при Байдън, съобщава Ройтерс.

Все още не е приключило броенето на гласовете в някои щати. Засега кандидатът на демократите Джо Байдън има по-добри шансове за спечелване на нужните 270 гласа от електоралната колегия. Той разполага с 264, а досегашният държавен глава републиканец Доналд Тръмп - с 214. Данните и прогнозите в различните медии обаче се различават.

За момента няма обявени официални победители в щатите Аризона, Аляска, Джорджия, Невада Пенсилвания и Северна Каролина.

избори

При официална победа на Байдън в Аризона пътят на Тръмп към втори мандат се затруднява. Притеснителни новини за лагера на сегашния президент идват и от Джорджия, където резултатите към момента могат да доведат до победа на опонента му.

За да обяви победа, Тръмп трябва да спечели в щатите, където все още води, включително Северна Каролина, както и Аризона или Невада.

Тръмп поиска Върховният съд да се намеси в броенето на бюлетини в  Пенсилвания, след като по-рано два пъти отказа да направи това и така остави в сила решението на местните съдебни органи.

Според решението изпратените по пощата бюлетини с пощенско клеймо не по-късно от деня на изборите ще важат ако бъдат получени до петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още