IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът е напът да преодолее ветото на Тръмп за военния бюджет

Текстовете предвиждат санкции срещу руския проект за пренос на газ по дъното на Балтийско море "Северен поток 2"

09:51 | 29.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Камарата на представителите отхвърли ветото на президента Доналд Тръмп относно закона за военните разходи през следващата година, съобщава NBC News. Американският президент блокира текстовете часове преди да излезе в почивка за Коледните празници.

Мотивите на Тръмп бяха, че законът няма да работи в защита на националната сигурност, в подкрепа на ветераните и противоречи на усилията на администрацията. "Това е подарък за Русия и Китай", коментира той.

Тези аргументи не бяха приети и от съпартийците на американския президент. Ветото беше отхвърлено с 322 "за" и 87 "против" Камарата на представителите.

Очаква се по-късно днес и горната камара на Конгреса, Сенатът, да се събере и да гласува отново 740-млрд. бюджет на Пентагона.

В закона са предвидени санкции срещу два руски газови проекта - "Северен поток 2" и "Турски поток", както и срещу Турция относно покупката на руските ракетни системи С-400.

Само преди ден от проектната компания Nord Stream 2 потвърдиха, че са приключили работата по "Северен поток 2" в германския участък. Очаква се строителството да продължи в датски води от 15 януари. На този етап от компанията са заявили, че работата ще се извърши от кораба "Фортуна", който довърши германския участък на газопровода.

Москва откри начин да завърши "Северен поток 2" година, след като санкции от САЩ отказаха изпълнителят на строителните работи Allseas да продължи. Строителството беше подновено на 11 декември от кораба "Фортуна", подкрепен от плавателните съдове "Мурман" и "Балтийски изследовател", както и от руската брегова охрана, допълва ТАСС.

Много републиканци се отказват от своя президент на фона на неговите заявления за изборни измами и отказа му да признае резултатите от вота на 3 ноември, пише още NBC. Тръмп получи остри критики и от републиканците относно ветото си за военния бюджет и първоначалния отказ да подпише новия пакет стимули за икономиката, одобрени от Конгреса.

Изненадващо Доналд Тръмп коментира, че са нужни повече средства за подкрепа на американците, въпреки че преди това неговият финансов министър Стивън Манучин се разбра с Конгреса за отпускането на сумата от 600 долара за всеки американски гражданин в подкрепа на борбата с разпространението на коронавируса.

На 3 януари 2021 година ще бъде сменен съставът на Конгреса и ако дотогава Тръмп не подпише текстовете, това ще означава фактическо вето. Така САЩ рискуват да останат без средства, предупреждават още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още