IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът на САЩ прие новия пакет от икономически помощи

Двете камари одобриха подкрепата в размер на 900 млрд. долара, както и проекта за бюджет на Съединените щати за финансовата 2021 г.

10:26 | 22.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Oliver Contreras/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Contreras/Bloomberg

Двете камари на американския Конгрес приеха проекта за бюджет на Съединените щати за финансовата 2021 г., а също така и помощния пакет от мерки за стимулиране на икономиката, съобщава БТА.

Камарата на представителите и Сенатът дадоха зелена светлина за трудно договорения нов пакет от стимули в размер от около 900 милиарда долара, след като републиканците и демократите в Конгреса най-накрая се споразумяха за новите средства.

Това ще бъде вторият по обем пакет от икономически стимули в американската история след предишния от 2,7 трилиона долара, гласуван през март. С новия пакет сумата ще скочи до над 3 трлн. долара в рамките на година.

След одобрението им в Конгреса бюджетът и новият пакет помощи ще бъдат изпратени на президента Доналд Тръмп, който трябва да ги подпише.

Ръководителите на републиканците и демократите в Сената на САЩ Мич Макконъл и Чък Шумър обявиха споразумението в неделя вечерта (местно време) в Камарата на конгреса.

Според Шумър плановете включват допълнителна финансова помощ за малкия бизнес и временно увеличение на обезщетенията за безработица с 300 долара на седмица. Гражданите с определен максимален доход трябва да получават еднократно директно изплатена помощ от 600 долара на човек. Планират се и пари за училища, грижи за децата и разпространението на ваксини в страната.

Общият размер на законопроекта за бюджета и помощите е в размер на 2,3 трлн. долара. Бюджетът за догодина е в размер на 1,4 трлн. долара.

Междувременно американският президент подписа извънреден разходен закон, с който да бъде предотвратено спирането на работата на администрацията за седем дни. С него се дава допълнително логистично време, за да може новият бюджет да бъде изпратен до Тръмп, съобщава Bloomberg.

Той се очаква да го подпише без възражения, но по-бавната процедура до стигането на документа от 5593 страници до неговото бюро налага отпускането на допълнително време. Преди да бъде подписан, пълният текст трябва да бъде отпечатан на пергаментова хартия, физически да бъде доставен в Белия дом и прегледан от адвокати – процес, усложнен от пандемията и предстоящите коледни празници.

През това време допълнителното едноседмично финансиране ще позволи на министерствата и агенциите в страната да продължат работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още