fallback

Дни преди края на мандата демократите планират вот срещу Тръмп

Импийчмънт на президента ще доведе само до бъдещо разделение на страната, смятат в Белия дом

17:27 | 10.01.21 г. 7

Дни преди да изтече мандатът на Доналд Тръмп демократите планират да внесат искане за импийчмънт в Камарата на представителите. Действащият американски президент ще трябва да остъпи поста си на 20 януари 2021 година на избрания Джо Байдън.

В пост в своя акаунт в Twitter демократът Тед Лио съобщи, че резолюцията с искане за импийчмънт на действащия американски президент вече има подкрепата на 195 членове на Камарата на представителите.

 

195 Members are now cosponsoring our impeachment resolution. https://t.co/PDmJxjNdwY

— Rep. Ted Lieu (@RepTedLieu) January 10, 2021

До този момент нито един представител на републиканците не е подкрепил официално това искане, коментира говорител на Лио.

Причината е щурмът на Капитолия, организиран от привърженици на Доналд Тръмп преди дни. Първоначално президентът на САЩ подкрепи действията на своите избиратели, а след това в специално видео осъди насилието, което извършиха те.

Делото по отстраняване може да мине през контролираната от демократите долна камара на Конгреса и ще постави доста въпроси пред Сената, в който мнозинство все още имат републиканците.

Няколко републиканци в Камарата на представителите заявиха подкрепата си за действия по отстраняване на президента. Други обаче настояват процедурата не бъде стартирана, за да бъде запазено единството на нацията.

"Импийчмънт на президента Доналд Тръмп с броени дни до края на мандата му ще бъде основание само за бъдещо разделение на страната", коментира говорител на Белия дом.

Досега трима президенти на САЩ са били отстранявани от Камарата на представителите, но в крайна сметка са спасени от Сената. Това са Андрю Джонсън през 1868 година, Бил Клинтън през 1998 година и самият Тръмп в края на 2019 година. Ричърд Никсън подава оставка през 1974 година след скандала "Уотъргейт", когато стана ясно, че конгресмените ще гласуват срещу него.

Демократите настояват вицепрезидентът Майк Пенс да поеме управлението в последните дни от мандата на Доналд Тръмп. Според Ройтерс обаче той е против идеята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още