fallback

Невиновен не значи невинен!

Въпреки предварително известния край на процеса по импийчмънт той беше важен като сигнал към обществото и историческо доказателство

11:33 | 15.02.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Шест седмици след щурма на Капитолия от поддръжници на Доналд Тръмп човекът, който преди това извика „Трябва да се биете“, бе оправдан по обвинението за „подбуждане към бунт“. Нямаше нужното мнозинство от две трети в Сената, което да осъди Тръмп.

Това е жалко, защото доказателствата едва ли биха могли да бъдат по-ясни. Решението е за съжаление и защото евентуалната присъда за виновност би била не просто правна оценка, а историческа. Това би било и едно послание: президентството на Доналд Тръмп беше недемократично.

Но най-голямо съжаление буди поведението на лидера на републиканците от сенатското малцинство Мич Макконъл. В пламенна реч той приписа „практическата и моралната" отговорност за щурма на Тръмп, но преди това бе гласувал с „невинен“. Отношението разкрива липсващия гръбнак на Републиканската партия. Тя не иска да влезе в конфронтация с голямата база от фенове на изричащия лъжи бивш президент, защото подозира, че той може да опита отново да влезе в Белия дом през 2024 година.

Самият Макконъл бе този, който предотврати бързата процедура на процеса в последните дни на президентството на Тръмп. По този начин републиканците успяха остро да осъдят събитията от 6 януари в ретроспекция, както направиха много от тях. И все пак не им се наложи да скъсат напълно с Тръмп. Защото това щеше да им навреди и да провокира въпроса защо са подкрепяли Тръмп цял мандат.

Въпреки всичко процесът беше правилното решение - като сигнал за обществеността и историческо свидетелство за времето. Защото макар Тръмп вече да е частно лице, той провокира въстанието като президент на най-голямата западна демокрация. Без импийчмънта мащабът на Капитолийския щурм нямаше да стане очевиден в цялата си концентрирана сила. В часовете на видео излъчванията на събитията се разгърна тревожният образ на една почти терористична атака.  Разследванията разкриха нови подробности. Поне шестима телохранители на близкия приятел на Тръмп Роджър Стоун са участвали в бунта. Твърди се, че всички те принадлежат към дясната екстремистка милиция Oath Keepers. Бившият съветник на Тръмп бе осъден на няколко години затвор за няколко престъпления след аферата с Русия и след това бе помилван от Белия дом.

В същото време процесът е и успешен: в лицето на 57 сенатори по-голямата част от Сената гласува за осъждане, седем от гласуващите със „За“ са републиканци. Те са моралната надежда за своята партия.

Очевидно американската политика има две задачи: да спаси Републиканската партия от Тръмп и страната от неговите десни поддръжници. А един важен принцип на американската съдебна система важи и за Тръмп: невиновен не означава невинен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още