fallback

Богатите американци са станали още по-богати по време на пандемията

Здравната криза разширява пропастта между бедни и богати отвъд Океана

18:47 | 05.03.21 г. 8

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Много заможни американци са напът да излязат от пандемията в по-добра форма, отколкото са навлезли в нея, разширявайки пропастта между богатите и бедните, показва ново изследване, цитирано от Bloomberg.

Около 40% от пълнолетните хора в САЩ с доходи над средните са заявили, че финансовото им положение се е подобрило през миналата година, сочи допитването на института Pew, публикувано в петък. Почти една трета от хората с доходи под средните са споделили, че финансите им са се влошили през същия период. Хората в по-заможната група са посочили, че са увеличили спестяванията си по време на пандемията, тъй като не са могли да харчат пари за неща, за които обичайно биха харчили.

Над осем от десет анкетирани в групата на заможните са определили финансовото си състояние като отлично или добро, показва допитването. Почти три четвърти от хората в категорията с по-ниски доходи са казали, че финансовото им положение е относително добро или лошо, а около една трета са заявили, че се притесняват дали ще могат да си купуват достатъчно храна, за да изхранят семейството си.

Мнозинството чернокожи и испаноезични американци също са определили финансите си като относително добри или лоши. COVID-19 е засегнал диспропорционално цветнокожите хора, тъй като загубата на работни места е съсредоточена в нископлатени и нискоквалифицирани позиции, които са от несъществена необходимост и не могат да се изпълняват от вкъщи, като някои хранителни услуги, хотелиерство и ресторантьорство.

Освен това жените е по-вероятно да страдат от загуба на работно място и от финансови затруднения по време на пандемията. Пълнолетните жени на възраст между 18 и 29 години и служителите с ниски доходи е по-вероятно от другите групи да са имали неплатен отпуск през миналата година.

При групите със средни, по-ниски и по-високи от средните доходи около половината от анкетираните са заявили, че финансовото им положение е почти същото като година по-рано. Около една четвърт от пълнолетните американци от 50 години нагоре са казали, че или са или обмислят да отложат пенсионирането си заради пандемията.

Pew е осъществил допитването от 19 до 24 януари сред 10 334 пълнолетни американци. Статистическата грешка е 1,6 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още