IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън обеща да пребори вируса в САЩ с ваксини за всички възрастни до 1 май

Президентът посочи, че администрацията ще постигне целта си за поставени 100 милиона дози през първите му 100 дни на поста

09:42 | 12.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Kleponis/CNP/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Kleponis/CNP/Bloomberg

Президентът Джо Байдън даде на американците искра надежда, че животът ще започне да се нормализира още това лято, отбелязвайки една година от въвеждането на противопандемичните мерки и появата на първите смъртни случаи от Covid-19 в САЩ, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

В първото си обръщение към нацията след встъпването си в длъжност Байдън нареди на щатските власти да допуснат за ваксинация всички пълнолетни американци до 1 май, добавяйки, че администрацията му ще постигне целта си за поставени 100 милиона дози през първите му 100 дни на поста.

„Ние не само ще постигнем тази цел, но и ще я надхвърлим“, посочи Байдън в обръщанието си по повод годишнината от деня, когато Световната здравна организация обяви пандемията от Covid-19.

„Трябва да се ваксинирате, когато дойде вашият ред, и ще имате възможността да го направите“, заяви президентът.

Преди това Байдън посочи, че администрацията очаква да има достатъчно дози до края на май, за да ваксинира всички възрастни в САЩ. Длъжностни лица обаче предупредиха, че действителното прилагане на ваксините ще отнеме повече време.

Някои щати вероятно вече са напът да допуснат всички възрастни да се ваксинират в рамките на седмици, а един - Аляска - вече го прави.

Ако нацията успее да постигне целите си за ваксинация, ще бъде позволено американците да се събират на малки групи, за да отпразнуват 4 юли, уточни Байдън.

Ако американците могат да се събират на Деня на независимостта, коментира президентът на САЩ, „това ще направи този Ден на независимостта нещо наистина специално, като ние не само ще отбележим своята независимост като нация, но и ще започнем да отбелязваме своята независимост от този вирус“.

Обръщението на Байдън беше отчасти възпоменание на тъмната година, в която повече oт половин милион американци загубиха битката с Covid-19. Приблизително по същото време с обявяването на пандемията от СЗО започнаха да бъдат налагани противопандемични мерки в страната, които доведоха до временен колапс на икономиката, съкращавайки милиони работни места.

„Всички загубихме нещо. Колективно страдание, колективна жертва. Година, изпълнена със загуба на живот и загуба на препитание за всички нас“, заяви Байдън.

Но президентът също се опита да очертае пътя за излизане от пандемията и похвали пакета от стимули на стойност 1,9 трлн. долара, който ратифицира по-рано в четвъртък - негов основен приоритет при встъпването му в длъжност.

„Откриването на светлина в тъмнината е нещо много американско. Всъщност това може би е най-американското нещо, с което се отличава нашата нация“, каза държавният глава.

Републиканският национален комитет (RNC) разкритикува Байдън, че възхвалява своя проект за 1,9 трилиона долара, заявявайки, че много малка част от парите ще отидат за борба с пандемията.

Речта на Байдън, посочиха от RNC в изявление, е „важно напомняне, че преди една година днес президентът Тръмп обяви агресивни и всеобхватни усилия за противодействие на вируса, които в крайна сметка доведоха до най-бързото създаване на ваксина в съвременната история чрез операция Warp Speed".

Предшественикът на Байдън се обърна към нацията от Овалния кабинет на 11 март 2020 г., когато обяви забрана за пристигащи от Европа, за да се опита да спре разпространението на вируса в САЩ, но през годината той многократно омаловажаваше тежестта на пандемията.

Байдън отправи критики към Тръмп в началото на речта си, посочвайки, че в САЩ вирусът първоначално е бил „посрещнат с мълчание и се разпространил неконтролируемо“.

„Отрицание в продължение на дни, седмици, после месеци", посочи Байдън. „Това доведе до повече смъртни случаи, повече инфекции, повече стрес и повече самота“, посочи той.

В допълнение към определянето на целите за ваксиниране до 1 май и 4 юли Байдън посочи, че неговата администрация ще започне да разпространява ваксини в още 700 здравни обществени центъра, за да достигнат медикаментите до пренебрегнатите общности, както и че ще удвои броя на аптеките на дребно, които могат да получават директно ваксини от федералната правителство, посочиха американски длъжностни лица.

Продължението на материала може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още