IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалният пакет на Байдън може да остави дълбока културна следа

Подобно на Новия курс на Рузвелт от 30-те, той може да спечели избирателите за активно правителство в продължение на десетилетия

17:00 | 09.03.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джо Байдън е напът да влезе в историята още в началото на мандата си. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джо Байдън е напът да влезе в историята още в началото на мандата си. Снимка: Bloomberg

По всяка вероятност тази седмица американският президент Джо Байдън ще подпише пандемичният фискален пакет в размер на 1,9 трлн. долара, влизайки в аналите. Американският спасителен план е почти толкова исторически, колкото и коронавирусът, чийто последици се стреми да смекчи, пише Financial Times в редакционен коментар.

Помислете на първо място за самия му мащаб. Барак Обама похарчи далеч по-малко чрез стимулите, които прокара по време на финансовата криза през 2008-2009 г. А и неговата намеса беше еднократна. Законопроектът на Байдън е само последният от поредица от фискални ескпанзии на федералното правителство през последните 12 месеца. На възходящите финансови пазари, в икономика, която спадна с по-малко от повечето, ефектът се усеща. САЩ имат уроци за останалите, въпреки че имат по-малко ограничения за заемане, отколкото повечето държави.

Съдържанието на пакета е демократическо. Голяма част от парите отиват за безработни и семейства с деца. Също така има много повече средства за субсидии за здравеопазване. Трябва да се каже, че усилията за подпомагане при Доналд Тръмп далеч не бяха малки: безработните бяха сред уязвими групи, на които бе помогнато. Този преразпределителен уклон бе засилен много при неговия наследник. Смяната на президента има съществени последици, не само етични. 

Но третата причина да се определи този пакет като събитие е неговата невероятна популярност. За разлика от Новия курс (държавни политики на президента Франклин Делано Рузвелт за справяне с Голямата депресия през 30-те годинин - бел. прев.), и въпреки републиканската опозиция в Конгреса, той далеч не е спорен сред избирателите. За разлика от стимулите при Обама той не предизвика брожения, сравними с Чаеното парти. Дори много дясно настроени американци подкрепят както цялостния законопроект, така и много от неговите разпоредби.

Тези публични искания за държавна намеса поставят под съмнение представата за САЩ като антиправителствена култура на свободния пазар. В отношението към Obamacare и неравенството се наблюдаваше социалдемократична тенденция от години. Дори онези, които не одобряват промяната (и никой не трябва да се чувства спокоен относно разходи в мащаба на този законопроект), трябва да я приемат като политическа реалност.

Разбира се, помощта не бива да се бърка с постоянна промяна. Повечето от допълнителните пари, във вид на директни чекове, данъчни кредити и обезщетения за безработица, са ограничени във времето. От отколешните реформи, които демократите бяха планирали, най-смелата, федерална минимална заплата от 15 долара на час, не мина през Конгреса. Приказките за край на неолиберализма, за нов договор между труда и капитала, може да си останат само такива.

И все пак не е вероятно американците да разчитат на правителството толкова, колкото през последната година, и да останат непроменени. Значението на Новия курс беше не само в ефекта върху депресията, който все още е спорен, но и в психологическото му наследство. След като видяха активното правителство в действие, избирателите останаха отворени за него в продължение на десетилетия. Бяха необходими петролната криза на OПЕК и възходът на новата десница през 70-те години, за да се разбие кейнсианският консенсус. Заедно с останалата част от федералната щедрост след пандемията, законопроектът на Байдън може да остави не по-малко дълбока културна следа. Хората, чийто поминък бе спасен, едва ли ще го забравят след края на пандемията.

В известен смисъл проблемите на Байдън едва сега започват. Ако фискалните разходи надуят цените и прегрят икономиката, пакетът много бързо ще се сдобие с позорна слава. Дори и да не стане така, президентът не може да позволи екстравагантните заеми да се превърнат в стандарт. Той е длъжен да напомни на избирателите за тази забравена неприятност дефицитът, и да вземе трудното решение да го свие. За голямото правителство трябва да се плаща: може да се наложи вдигане на данъците по време на мандата му. Възстановяването на фискалното здраве на САЩ, като политически подвиг, изглежда нереално. Но само преди седмици така изглеждаше и този амбициозен законопроект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
bertram
преди 3 години
какъв пакет бе :)той го е забравил вече човекътсигурно готви нов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
що не пишете че 12 щата съдят Байдън ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хе ... вовата като раздаде по една заплата на калпак миналата година , що не рива тогава за безаналоговата гениалност ... ?! пиянките размножиха ли се тогава ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Скоро ще получим САЩ в началото на 20 век,но с променен етнически състав.А и миграцията щом нямала да спира -Ц'ърни от сите страни - обединявайте се! (у САШево)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Фискалният пакет на Байдън може да остави дълбока културна следа Да ве Пеше!Ще получават пари на калпак и ще се отучат нниггърите да работят!Но няма да прат да се плодят!И да искат повече права!Тоя Бидон бил гений!По-добре няма как да се измисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още