fallback

21 щата подават иск срещу Джо Байдън заради Keystone XL

Тръбопроводът трябваше да позволява доставка на над 800 хиляди барела петрол на ден от Канада до рафинериите в САЩ

08:29 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател

Властите на 21 американски щат са завели дело срещу администрацията на президента Джо Байдън и настояват да се отмени решението за спиране на строителството на тръбопровода Keystone XL от Канада до САЩ. Искът е заведен в сряда пред федералния окръжен съд на Тексас, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

От встъпването си в длъжност през януари Байдън подписа поне 15 указа. Сред тях беше и заповедта за отмяната на строителството на тръбопровода Keystone XL. Ищците настояват, че новият американски лидер е превишил правомощията си, когато е взел решението. Те настояват съответното постановление да бъде обявено за противоконституционно и отменено.

Инициаторите за подаване на исковата молба са генералните прокурори на щатите Тексас и Монтана. Те подчертават, че поради отмяната на строителството на тръбопровода най-малко 12 хиляди души в щатите Монтана, Южна Дакота, Небраска и Канзас няма да могат да си намерят работа. Правителствата на много щати ще бъдат лишени от потенциални печалби. Според ищците въпросът за изграждането на Keystone XL е трябвало да бъде съгласуван с Конгреса на САЩ.

„От първия ден на управлението си президентът Байдън си е поставил за задача да отмени всички успехи на предишната администрация, като напълно игнорира конституционните ограничения на неговата власт“,се казва в публикация на уебсайта на прокурора на Тексас Кен Пакстън. Той нарече незаконното решението на американския лидер да омаловажи разрешението за изграждане на тръбопровода.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви по-рано, че Отава е разочарована от решението на Байдън за Keystone XL. Тръбопроводът трябваше да позволява доставка на над 800 хиляди барела петрол на ден от Канада до рафинериите в американските щати Тексас и Луизиана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още