fallback

Байдън: В тялото на Си Дзинпин няма нито една демократична кост

Китайският държавен глава е убеден, че демокрацията няма бъдеще, изтъква президентът на САЩ

22:40 | 25.03.21 г. 14

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви по време на своята първа официална пресконференция в Белия дом, че е показал ясно на китайския си колега Си Дзинпин, че САЩ не търсят конфронтация, но ще настояват Китай да играе по международните правила за лоялна конкуренция и лоялна търговия.

Байдън посочи, че е прекарвал „часове“ в разговори със Си, докато изпълнява длъжността вицепрезидент при бившия президент Барак Обама, и е убеден, че китайският лидер вярва, че демокрацията няма бъдеще. 

„Той е един от онези хора, като (руския президент Владимир) Путин, които смятат, че автокрацията е вълната на бъдещето и че демокрацията не може да функционира във все по-комплексния свят“, изтъква американският държавен глава, цитиран от Ройтерс.

Според Байдън в тялото на Си Дзинпин няма нито една демократична кост, въпреки че е "умен човек".

Президентът заяви, че има различен поглед към бъдещето, който ще изисква големи инвестиции в американските работници и науката, за да може страната да се конкурира с Китай.

„Не търсим конфронтация, въпреки че знаем, че ще има голяма, голяма конкуренция“, споделя Байдън. „Ще настояваме Китай да играе по международните правила - лоялна конкуренция, лоялни практики, лоялна търговия“, добавя той.

Според него САЩ ще работят със съюзници, за да накарат Китай да понесе отговорност за действията си срещу Тайван, Хонконг, Южнокитайско море и отношението на азиатската страна към уйгурското малцинство.

Байдън изтъкна, че е разговарял със Си в продължение на два часа след встъпването си в длъжност, като му е казал: „И докато вие и вашата държава продължавате така грубо да нарушавате правата на човека, ние ще продължим по неумолим начин да насочваме вниманието на света натам и да стане ясно какво се случва. И той разбра това", заяви американският президент.

В същото време Байдън си постави за цел да администрира 200 милиона дози ваксини срещу Covid-19 до края на април, увеличавайки двойно целта си за първите 100 дни, откакто встъпи в длъжност като държавен глава.

"Знам, че е амбициозно", посочи той, добавяйки: „Вярвам, че можем да го направим“.

Байдън си постави първоначалната цел да извърши 100 милиона ваксинации за 100 дни през декември, преди ваксинационната кампанията в САЩ да набере скорост. Президентът успя да постигне това на 58-мия си ден в Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още