fallback

Ще се стигне ли до прокси война между Китай и САЩ?

В сравнение със САЩ Европа има по-голяма икономическа зависимост от Китай, посочи Владимир Шопов, консултант

20:01 | 26.03.21 г. 9

Южнокитайско море е най-вероятната точка, където може да станем свидетели на сблъсък между Китай и САЩ. Това заяви Владимир Шопов, консултант, изследовател и колумнист, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента има една точка на напрежение във Филипините. През последните месеци Китай струпва огромно количество кораби, които настоява, че се използват само за риболов. От сателитните снимки обаче нещата не изглеждат по същия начин“. 

По думите на госта Китай ще дефинира по-точно така наречената в дипломацията "червена линия".

"Малко е вероятно да се стигне до директен сблъсък между Китай и САЩ, а по-скоро прокси война", коментира специалистът. И допълни, че отношенията между САЩ и Китай навлизат в труден период. 

„Двете участващи страни в тази поляризация навлизат в трудно и специфично политическо упражнение, в което ще трябва да намерят пресечните точки на три полета. Първото е свързано със сътрудничеството по темата за климатичните промени... На второ място е полето на конкуренция в индустриалното производство. На последно място е полето на съперничество, което е видимо в областта на дигиталните технологии и на сигурността“, обясни гостът.

"Политическите елити в Европа имат все по-малко съмнения относно намеренията на Китай. Не можем да очакваме обаче това да се трансформира в бърз политически консенсус", каза още анализаторът.

"Намалява броят на политическите гласове, които доскоро бяха убедени в чисто икономическото партньорство между Европейския съюз и Китай. В сравнение със САЩ Европа има по-голяма икономическа зависимост от Китай".

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още