fallback

В САЩ обсъждат как да увеличат биогоривата за авиоиндустрията

Суровината не е достатъчна, а производството на самолетно биогориво не е конкурентно и се налагат субсидии

09:25 | 05.05.21 г. 1

Биогоривата за самолетите се разглеждат като важна цел за намаляване на емисиите от въглероден диоксид, но на този етап няма достатъчно суровина, за да бъде захранена авиоиндустрията. Това коментират представители на индустрията, производители на биогорива и представители на Сената, пише Ройтерс.

Биогоривата за самолетите могат да бъдат произведени от различни източници, като например отпадни животински и растителни мазнини, останали от хранителната индустрия. Те са добра алтернатива на конвенционалните горива и намаляват въглеродния отпечатък, но от друга страна суровините не достигат, за да бъдат произведени достатъчни количества.

Друг дискутиран проблем е високата цена на биогоривата и нуждата от субсидии, за да бъдат те конкурентни на пазара.

Ройтерс припомня, че администрацията на Белия дом предложи през април данъчни облекчения за производството на екологично самолетно гориво, отбелязвайки, че декарбонизацията е основен приоритет за транспортния сектор.

Като цяло самолетната индустрия емитира около 2% от световните въглеродни емисии по данни на експерти в авиосектора.

В края на април американският президент Джо Байдън направи амбициозна заявка за намаляването на емисиите въглероден диоксид. САЩ възнамеряват да се превърнат в световен лидер по отношение на климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още