fallback

Санкции на САЩ заради Украйна на първо време ще заобиколят руската енергетика?

Вашингтон се притеснява как подобно действие ще се отрази на енергийните пазари и доставките за Европа

10:28 | 09.12.21 г. 9

Администрацията на Джо Байдън е анализирала множество варианти за санкции срещу Русия в случай на военна инвазия в Украйна, но засега руските енергийни компании са защитени, коментира CNN, позовавайки се на свои източници. Санкции срещу енергийния сектор ще бъдат последното оръжие на Белия дом заради опасенията какво би се случило с цените на горивата, които и без това са неприемливо високи за американските потребители.

Енергийният сектор е "най-крайната опция" и вероятно първите санкции ще го прескочат. "Винаги искаме да запазим по някое асо в ръкава", допълват още източниците на медията.

Очакванията са, че на първо време, в случай на нужда, Вашингтон ще се насочи към финансовата система на Русия - банки и други финансови институции.

Съветникът по сигурността на Белия дом Джейк Съливан коментира пред CNN единствено, че санкциите срещу Русия в случай на агресия ще бъдат "тежки". От Държавния департамент на този етап отказват да дадат повече информация по темата.

Опасенията на наблюдателите обаче са, че ако САЩ си затвори очите за руските енергийни компании от страх какво ще се случи на световните пазари, това няма да бъде достатъчно силно наказание, за да спре руския президент Владимир Путин.

"Ще бъде много трудно да се наложат тежки икономически санкции срещу Русия, без да бъдат засегнати енергийните пазари", коментира бившият служител в Държавния департамент Едуард Фишман, който в момента е част от Атлантическия съвет.

"Петролът и природният газ съставляват 40% от федералния бюджет на Русия", припомня още той.

Според CNN на Джо Байдън са представени различни опции как наказанията на Вашингтон ще засегнат в максимална степен руската икономика и финансова система, но и списък с възможните негативни ефекти върху американската икономика. Служители на Държавния департамент, финансовото министерство и Съвета за национална сигурност редовно заседават в търсене на най-подходящия отговор на САЩ срещу евентуална инвазия на Русия в Украйна.

В допълнение и европейските партньори няма да са много щастливи да видят санкции срещу енергийни компании, тъй като Русия е най-големият доставчик на газ и петрол за ЕС. В момента страните от общността и без това страдат от недостиг на енергийни ресурси в началото на зимата.

Преди ден руският президент Владимир Путин нарече "провокативен" въпросът дали Русия ще нападне Украйна или не. По време на пресконференция той заяви, че иска гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток, посочвайки, че това е част от националната сигурност на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още