fallback

Exxon Mobil ще изтрие оперативните въглеродни емисии към 2050 г.

Американските петролни компании изостават от европейските си конкуренти по отношение на екологичните цели

17:58 | 18.01.22 г.

Exxon Mobil пое ангажимент да бъде въглеродно неутрална компания по отношение на своите глобални операции до 2050 година, съобщава Ройтерс. Плановете на петролния гигант са да ореже емисиите от добива и преработката на петрол и природен газ и производството на химикали, както и от електроенергията, отоплението и охлаждането, използвани от компанията, тоест оперативните емисии (от обхват 1 и 2).

На този етап обаче Exxon не се ангажира с индиректните емисии, които са свързани с използването на техните продукти, тоест обхват 3 от целите за декарбонизация. 

Компанията ще работи със своите партньори за постигане на подобно намаление на емисиите за активи, в които няма правата за управление, се казва още в съобщение на Exxon.

През миналата година Надзорният съвет на петролния гигант беше превзет от един от акционерите - фондът Engine No.1. Трима директори бяха назначени в управленската структура на Exxon, за които се очаква, че ще успеят да подготвят компанията за беземисионното бъдеще.

Америкнаските петролни компании изостават от своите европейски конкренти в това отношение, посочва Ройтерс. Shell и BP например вече направиха заявка да намалят емисиите и по отношение на използването на техните продукти, тоест и целите от обхват 3. Без въглероден отпечатък след 2050 година ще бъдат още италианската Eni и испанската Repsol, както и норвежката Equinor.

През ноември 2021 година Exxon съобщи, че ще инвестира 15 млрд. долара в проекти, намаляващи въглеродните емисии до 2027 година. Сред тях са например улавяне на въглероден диоксид и неговото съхранение, производство на водород от водорасли и т.н.

Европейските петролни компании са сред водещите в енергийния преход със своите планове за намаляване на добива на петрол, както експанзията по отношение на възобновяемата енергия.

В същото време Chevron планира да увеличи добива на петрол през това десетилетие, подкрепено от анализите за ръст на търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още