IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции започват сесията с ръстове*

Заявленията за безработица в САЩ намаляват, създават се и повече от очакваното работни места

17:26 | 03.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските акции отчитат повишения в началото на сесията, след като главоломният ръст на цените на петрола се успокои, а статистиката показа, че заявленията за помощи при безработица в САЩ са намалели до най-ниско ниво от началото на годината.

Към 17 ч. българско време индексът на „сините чипове“ Dow Jones нараства с 0,57% до 34 083,03 пункта. По-широкият индекс S&P500 добавя 0,4% до 4 404,05 пункта, а технологичният Nasdaq нараства с минималният 0,01% до 13 753,22 пункта.

Първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ намаляват с 18 хил. до 215 хил. за седмицата, приключила на 26 февруари, показват данните на американското трудово министерство, предава Bloomberg.

Средната прогноза за броя подадени заявления за периода, направена от анкетирани от Bloomberg икономисти, беше за 225 хил.

Продължаващите заявления за помощи при безработица почти не се променят и са 1,48 млн. за седмицата, приключила на 19 февруари. Средният брой на заявленията за 4 седмици, който се счита за не толкова волатилна мярка, пада до 1,54 млн., което е най-ниско ниво от 1970 г.

Пазарът на труда в САЩ се възстановява от омикрон варианта на коронавируса, който принуди някои предприятия да затворят временно. Тенденцията трябва да продължи, тъй като разхлабването на ограниченията заради Covid-19 ще насърчи американците да ходят на работа.

Отделен доклад – на изследователския институт ADP, публикуван в сряда, показва, че американските компании са добавили повече от прогнозираните 475 000 работни места миналия месец.

Цената на петрола сорт брент отстъпи на стоковата борса в Лондон, след като по-рано днес бенчмаркът достигна 120 долара за барел, защото купувачите избягват руския нефт. Облекчението на пазара е свързано с туит на журналиста Реза Занди, според който Иран е близо до подписване на споразумение с ЕС и САЩ.

Висш служител от Международната агенция за атомна енергия ще се срещне с иранските лидери в събота, според доклад на Агенцията, с който Bloomberg разполага.

Инвеститорите очакват също така изслушването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл пред банковата комисия на американския Сенат. Изслушването продължава втори ден. В сряда той коментира пред сенаторите, че ще препоръча увеличение на лихвения процент с четвърт пункт след две седмици, както и че ако инфлацията не падне, ще има и допълнителни увеличения на лихвите.

Що се отнася до войната в Украйна, руският външен министър Сергей Лавров казва, че страната му е готова за мирни преговори, но че ще продължи със „специалната си операция“, както я нарича. Лавров твърди, че руската армия обстрелва военни цели в Украйна и не коментира обстрела на административни и жилищни сгради в Херсон, Харков, Чернигов, Мариупол и други населени места, основно в източната част на Украйна.

Moody's и Fitch междувременно намалиха суверенния кредитен рейтинг на Русия до боклук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още