IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s и Fitch понижиха руския кредитен рейтинг до „боклук“

Действията на двете компании подчертават ефектите от санкциите заради инвазията в Украйна

09:15 | 03.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Водещите рейтингови агенции Moody’s и Fitch понижиха кредитния рейтинг на Русия до ниво „боклук“ на фона на продължаващата инвазия на страната в Украйна.

Moody’s намали руския дългосрочен чуждестранен дълг на страната до ниво В3 от Ваа3, като сигнализира, че се очакват още понижения.

„Мащабът и строгостта на санкциите, обявени досега, се простират отвъд първоначалните очаквания на Moody’s и ще имат значителни кредитни отражения“, се казва в позиция на компанията, цитирана от Bloomberg.

„Строги и координирани санкции, наложени върху Русия, заедно с ответния отговор през последните дни значително намалиха способността да изпълнява задгранични трансакции, включително плащания по суверенния дълг“, допълват още от Moody’s.

От своя страна FitchRatings сви с шест нива руския кредитен рейтинг до ниво „боклук“, което също подчертава силата на западните санкции в отговор на инвазията в Украйна и тяхната способност да попречат на способностите и желанието на Москва да обслужва дълг.

Fitch намали оценката си до B от BBB с негативна прогноза, като посочи отслабващите финанси на страната, бавния растеж, увеличения местен и геополитически риск, както и възможността за още санкции.

Междувременно стана ясно, че MSCI Inc. е елиминирала руските ценни книжа от широко следвания си индекс за развиващи се пазари, отрязвайки достъпа на руските акции от голям сегмент на сектора за инвестиционно финансиране.

„По време на консултация MSCI получи отговор от голям брой участници на световните пазари, включително притежатели на активи, мениджъри на активи, брокери и борси, като огромното мнозинство потвърди, че руският капиталов пазар в момента са неинвестируеми и руските ценни книжа трябва да бъдат премахнати от индексите MSCI Emerging Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Я сега ,кажете и астролозите ,каво са предвидили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още