IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ засега запазват вноса на уран от Русия

Русия и нейните сателити Узбекистан и Казахстан осигуряват 46% от урана, който се потребява в страната

16:06 | 09.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На 8 март САЩ спря да внася руски петрол и природен газ, но не се отказва изцяло от енергоизточниците от Русия, пише Ройтерс.

Енергийният сектор на САЩ зависи от вноса на уран за гориво за ядрените централи в страната. Суровината идва основно от Русия, както и от близките ѝ съюзници Казахстан и Узбекистан.

По данни на Агенцията за енергийна информация (IEA) трите държави доставят общо 46% от урана, ползван в САЩ. Други източници са още Канада (22%) и Австралия (11%).

В САЩ в момента не се добива уран, макар че няколко компании предлагат да възобновят тази дейност в Тексас или Уайоминг. За целта те очакват ядрените централи да подпишат с тях дългосрочни договори за доставка. По данни на IEA икономически значими находища на уран в страната има и в западните щати.

Добивът на уран в Русия е под контрола на държавната ядрена корпорация "Росатом", която беше създадена през 2007 г. от президента Владимир Путин.

Зависимостта на САЩ от вноса на някои енергийни продукти и метали от Русия вече се дискутира в Конгреса. "Трябва да потърсим алтернативни източници, включително и в САЩ", коментира сенаторът републиканец Дан Съливан, избран от Аляска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Сега чакаме да разберем, дали руснаците ще си запазят износа. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
При положение, че "Русия и нейните сателити Узбекистан и Казахстан осигуряват 46% от урана" за САЩ, тези шизофреници как по-дяволите са си мислили, че ще си осигурят доставките в дългосрочен план???Все повече започвам да вярвам на твърденията, че евреите в САЩ и Русия играят заедно, с цел да ликвидират част от генерираната инфлация и дългове. Да видим обаче дали всичко ще се развие според очакванията. Щото тия по върховете могат и да дърпат спусъка, ама оръжието го носят кашиците под тях... Да не вземе случайно да стане по-голямо мазало, от колкото са го планирали дългоносите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Налагаме санкции, освен където сме лично заинтересувани, там не се брои. Добре е. А чувам, че арабските износители на петрол давали заето като им звъняли от едно определено място...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
САЩ засега запазват вноса на уран от Русия == хем сърби, хем боли, ама повече боли. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
И що така бре, Миме? Начи пак долари за куршуми и снаряди за Путин срещу Украйна? Какви съюзници! Зильонски пак ше ви критикува... ! ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още