IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Казахстан - с последствия далеч отвъд региона

Китай, подобно на Русия, има интерес статуквото в страната да се запази, защото нови лидери биха заели по-националистична или радикална ислямска позиция

08:14 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Снимка: EPA/STRINGER

Антиправителствените протести в Казахстан бяха предизвикани не само от увеличението на цените на горивата, но и от вълнения заради авторитаризма и корупцията. Те привлякоха хиляди хора на улиците в най-голямата заплаха от десетилетия за ръководството на централноазиатската страна.

Властите в бившата съветска република, съседна на Русия, богата на петрол и уран и с размерите на Западна Европа, потушиха протестите със сила и с помощта на Русия, пише Bloomberg.

Светкавичното военно разполагане от доминиран от Русия съюз за сигурност в отговор на молба за помощ от Токаев показа колко решителен е руският президент Владимир Путин да защити това, което вижда като своя територия на влияние.

Това се вижда и що се отнася до политиката на Кремъл спрямо Украйна – в момента по границата между двете страни са струпани над 100 хил. войници и техника, както и спрямо Беларус – Путин продължи да финансира режима на Александър Лукашенко и след спорните президентски избори през 2020 г.

Какъв е коренът на проблема в Казахстан?

Бившият президент Нурсултан Назарбаев наложи авторитарно управление на Казахстан в продължение на почти три десетилетия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Когато се оттегли през 2019 г., той постави Касъм-Жомарт Токаев за свой наследник и запази ключови правомощия за себе си като казахстански „лидер на нацията“.

Много казахстанци го обвиняваха, че е позволил на корупцията да процъфтява и че им е отказал политически свободи. Те също така посочват членове на семейството на Назарбаев, които са забогатели чрез дялове в бизнеса в страната.

Назарбаев запази значително влияние до избухването на протестите, а семейството му все още контролира голяма част от икономиката. След вълненията Токаев започна да намалява авторитета на Назарбаев, като го замени като председател на мощния съвет за сигурност. Карим Масимов, шеф на службата за сигурност и ключов съюзник на Назарбаев, също беше арестуван за държавна измяна.

В реч на 11 януари Токаев заяви, че Назърбаев е допуснал възхода на олигарси, чието влияние върху икономиката е задушило конкуренцията.

Смените в правителството обаче са доста ограничени, повечето министри запазиха постовете си. Най-големите банки в страната, свързани със самия Назарбаев или семейството му, също поне засега не са засегнати от промени.

Как протестите засегнаха семейството на Назарбаев

Токаев освободи племенника на Назарбаев Самат Абиш Сатибалдюли като първи заместник-председател на Комитета за национална сигурност. Тимур Кулибаев, който е женен за средната дъщеря на Назарбаев, подаде оставка като ръководител на бизнес асоциацията "Атамекен", която обединява повечето от индустриалните групи в Казахстан.

Последваха оставките на Кайрат Шарипбаев като главен изпълнителен директор на QazaqGaz и Димаш Досанов като шеф на KazTransOil. Досанов е женен за най-малката дъщеря на Назарбаев, а Шарипбаев е партньор на най-голямата му дъщеря, според информационната служба "Интерфакс".

Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още