IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Казахстан - с последствия далеч отвъд региона

Китай, подобно на Русия, има интерес статуквото в страната да се запази, защото нови лидери биха заели по-националистична или радикална ислямска позиция

08:14 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Снимка: EPA/STRINGER

След разпадането на Съветския съюз, когато Казахстан получи своята независимост, Назарбаев работи за изграждане на добри отношения с Китай и САЩ, както и с Русия. Страната, която е най-богатата в Централна Азия, не беше засегната от регионални или вътрешни конфликти. Назарбаев също помогна за превръщането на петрола в основен двигател на икономиката в Казахстан, като покани международни гиганти, включително Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. и Royal Dutch Shell Plc, да инвестират милиарди долари.

В същото време при негово управление една от дъщерите му и други близки сътрудници станаха милиардери. Правителството също така похарчи най-малко 18 млрд. долара за спасяване на банки, които бяха предимно собственост на най-близкото обкръжение на Назарбаев.

Как се стигна до протести и защо това е важно за целия регион

Протестите започнаха в отговор на двукратното увеличение на цената на горивата за автомобилите и за отопление. Правителството освен това опита да премине на пазарни цени, но това разпали още по-широко недоволство заради растящата инфлация и политическата система в страната, където много хора едва свързват двата края и се оплакват от широко разпространената корупция. Летищата, включително в Алмати, най-големият град в страната, бяха превзети, а кметството на Алмати беше опожарено.

Токаев призова Русия и други държави от Организацията на Договора за колективна сигурност да изпратят войски, които да помогнат за потушаване на безредиците. Властите съобщиха, че 225 души са загинали, сред които 19 служители на правоприлагащите органи, при януарските вълнения, а около 10 000 души бяха задържани. Интернет и телефонните връзки бяха прекъснати за няколко дни, както и транспортът.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че руски сили са превозени към Казахстан със 75 самолета, след като Токаев отправи призив към Организацията, в която влизат още Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан. Русия постави генерал, който е ръководил военните операции в Сирия и Украйна, да отговаря за разполагането.

Евентуален хаос в Казахстан може да има отражение върху целия регион, където лидерите вече са загрижени за потенциалния риск от ислямистки бойци в близкия Афганистан след възхода на талибаните.

Промени в Казахстан ще нанесат удар и върху Китай, който инвестира милиарди долари в енергийния сектор на Казахстан и включи страната в своята инициатива "Пояс и път“ – програмата,  която е в центъра на външната политика на президента Си Дзинпин.

Пекин подкрепи потушаването на протестите на Токаев, като заяви, че се надява „силните мерки“ да донесат спокойствие.

Китай, подобно на Русия, има интерес статуквото в Казахстан да се запази. Ако Токаев, който говори мандарин наред с други езици, беше победен от протестиращите, има риск новите лидери да заемат по-националистична или радикална ислямистка позиция.

Колко важни са петролът и уранът?

На Казахстан се падат около 2% от световното производство на суров петрол. Страната е член и на разширения алианс ОПЕК+, воден от Русия и Саудитска Арабия.

Страната е лидер в добива на уран в света – тя произвежда повече от 40% от метала, използван за ядрени цели.

Протестите не доведоха до значителни смущения в нито една от двете индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още