IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските военни започнаха да се оттеглят от Казахстан

Летището в мегаполиса Алмати вече е отворено за пътнически трафик

12:29 | 13.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE</em></p>

Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

След тежките размирици в авторитарната Република Казахстан в Централна Азия властите отвориха за пътнически трафик затвореното преди седмица летище в мегаполиса Алмати.

Вътрешните и международните полети отново са възможни всеки ден между 8:00 и 21:00 ч. (4:00 и 17:00 ч. източноевропейско време), съобщи в четвъртък авиационният орган в казахстанската столица Нур-Султан. Въздушният трафик беше преустановен през миналата седмица след бурни протести и обсада от радикални групировки.

Алмати остава в извънредно положение. Не е ясно кога на чужденците ще бъде разрешено да влязат отново в страната. Казахстанското правителство затвори границите на бившата съветска република заради напрегнатата ситуация в страната, предава DPA. 

Миналата седмица властите възстановиха контрола си върху летището и го използваха за прехвърляне на военен персонал от Русия и други бивши съветски републики.

Силите на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), предвождани от Русия, започнаха днес изтеглянето си от Казахстан, предаде AFP, като се позова на руското министерство на отбраната.

Силите на военното обединение, в което членуват Русия и още няколко бивши съветски републики, пристигнаха в Казахстан по искане на президента Касъм-Жомарт Токаев, след като казахстанските власти изпитаха затруднения да се справят с безпрецедентните за централноазиатската страна безредици, до които се стигна след демонстрации във връзка с повишаването на цените на газа.

За първи път доминираната от Русия организация провежда такава военна операция по искане на правителство. Военнослужещите, също от Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан, трябваше да помогнат за възстановяването на конституционния ред и да защитят държавните институции от екстремистки групи.

Казахстанският президент Касъм-Шомарт Токаев благодари на лидера на Кремъл Владимир Путин за бързата намеса. Той обяви началото на постепенното изтегляне на войските за този четвъртък. Изтеглянето ще продължи десет дни.

В богатата на нефт и газ бивша съветска република, която граничи с Китай и която от години е възхвалявана от международната общност заради стабилността си, в началото на месеца започнаха протести срещу удвояването на цените на газа, който се използва като гориво за автомобилите. След няколко дни демонстрациите прераснаха в насилие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
След "стратегическото "изтегляне на НАТОвците от Афганистан,цялата средна Азия стана мераклия да е руска база
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
За изтеглянето се изтегля, но бази в бъдеще може да има. По много причини. Ако не са руски, то може да са китайски. Пътя на Коприната древния и сегашния откъде минава? И Ердоган също има апетити там.. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Изтеглят се ОДКБ. Рашата не само, че няма намерение да се изтегли, но и се кани да създаде две военни бази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още