IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи две големи банки от Wall Street напускат Русия

Goldman Sachs и JPMorgan Chase се изтеглят от страната, Citigroup засега не успява да продаде местното си подразделение за потребителско банкиране

22:41 | 10.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs обяви, че закрива операциите си в Русия и така става първата голяма банка от Wall Street, която напуска страната след нахлуването на Москва в Украйна, предадоха световните агенции.

Часове по-късно JPMorgan Chase & Co. се присъедини към Goldman Sachs Group Inc. и се оттегли от Русия в отговор на нахлуването на страната в Украйна миналия месец.

JPMorgan, най-голямата американска банка, в момента извършва ограничени дейности в страната, се казва в изявление на базираната в Ню Йорк компания от четвъртък. Goldman Sachs заяви, че планира да закрие операциите си там.

Оперирането в Русия става все по-трудно за западните финансови институции поради международните санкции срещу Москва и банките преценяват дали да останат или да напуснат, отбелязва Ройтерс.

Европейските банки са с най-силни експозиции в страната, но и американските имат значително участие, възлизащо на общо 14,7 милиарда долара, според данните на Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements).

Goldman прекратява бизнеса си в Русия в съответствие с регулаторните и лицензионни изисквания", се казва в изявление на банката, изпратено по имейл до Ройтерс.

„Фокусирани сме върху подкрепата на нашите клиенти по целия свят при управлението или приключването на вече съществуващи задължения и осигуряване на благосъстоянието на нашите сътрудници", посочва банката, цитирана от DPA.

Банката работи в Русия от 1998 г. и има офис в Москва. В годишният си отчет по-рано банката съобщи, че има кредитна експозиция към Русия от 650 милиона долара.

Акциите на Goldman поевтиняха с 1,5%  до 328,58 долара в началото на днешната търговска сесия. От началото на годината те са изгубили 12,8 процента от стойността си.

Титаните във финансовата индустрия се присъединяват към тези в други сектори, включително McDonald's Corp. и Coca-Cola Co., които вече заявиха, че ще спрат дейността си в страната, докато броят на жертвите в Украйна се увеличава, а милиони бежанци бягат. Тези действия ще изолират още повече Русия - страна със 144 млн. души население и 11-та по големина икономика в света.

„Настоящите дейности са ограничени и включват подпомагане на глобални клиенти при решаването и приключването на вече съществуващи задължения; управление на техния риск, свързан с Русия; изпълнение на функцията на попечител на нашите клиенти и грижа за нашите служители", се казва в изявлението на JPMorgan.

Пряката експозиция на JPMorgan към Русия е малка. Страната не е включена сред 20-те най-големи експозиции на компанията към държави извън САЩ, показват подадени до регулаторите документи от миналия месец. Броят на служителите на банката в страната е около 100 души, казва пред Bloomberg запознат с въпроса източник.

През последните години Goldman поддържа присъствие в Русия, но страната не представлява значителна част от глобалния ѝ банков бизнес. В края на 2021 г. общата кредитна експозиция на фирмата към Русия е 650 млн. долара, като по-голямата част от нея е свързана с контрагенти или кредитополучатели, които не са физически лица.

„Фокусирани сме върху подпомагането на нашите клиенти по целия свят при управлението или закриването на вече съществуващи задължения на пазара и гарантирането на благосъстоянието на нашите хора", заяви базираната в Ню Йорк Goldman в изявление по-рано в четвъртък.

Goldman вече премества част от персонала си, базиран в Москва, в Дубай, в отговор на исканията на някои от служителите си в Русия да работят от друго място.

Visa Inc. и Mastercard Inc. също преустановиха дейността си в Русия. Всеки от гигантите в областта на кредитните карти генерира около 4% от нетните си приходи от предприятия, свързани със страната.

Приблизително 3000-те служители на Citigroup Inc. в Русия са най-голямото присъствие на голяма американска банка в страната. Компанията заяви в сряда, че оценява дейността си там. По-рано тя обяви усилията си да се откаже от потребителския си бизнес там, а сега го управлява „на по-ограничена основа предвид настоящите обстоятелства и задължения", каза в изявление Едуард Скайлър, изпълнителен вицепрезидент по глобалните обществени въпроси.

Междувременно Citigroup Inc., която има заеми, активи и други експозиции, свързани с Русия, на стойност около 9,8 млрд. долара, не успя да продаде местното си подразделение за потребителско банкиране. Подразделението на банката за търговия със суровини също е едно от малкото, които продължават да финансират съществуващи сделки, включващи природен газ, идващ от Русия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още