fallback

САЩ изпращат още военна помощ на Украйна за 800 млн. долара*

За първи път американският президент Джо Байдън нарече Владимир Путин военнопрестъпник

21:38 | 16.03.22 г. 8

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън обяви допълнителна помощ в областта на сигурността за Украйна на стойност 800 млн. долара, въпреки че позицията му за установяване на забранена за полети зона не се е променила след призива на украинския президент Володимир Зеленски към Конгреса на САЩ за военна помощ, за да бъде отблъснато руското нашествие, предава Ройтерс.

В отговор на исканията на Зеленски Байдън заяви, че САЩ са предоставили помощ в областта на сигурността на Украйна на стойност 1 млрд. долара и допълни, че Америка ще продължи да изпраща на страната оръжия, за да воюва и да се отбранява. Вашингтон осигурява също хуманитарна помощ и подкрепа за украинската икономика с отпускането на допълнителни средства.

„Сам по себе си новият пакет от мерки ще предостави безпрецедентна помощ на Украйна и включва 800 системи за противовъздушна отбрана“, които да възпират руските самолети и хеликоптери, атакуващи украинци, каза Байдън.

По искане на Зеленски Вашингтон ще помогне на Украйна да се сдобие с допълнителни зенитни комплекси, отбеляза американският президент. САЩ ще осигурят също 9000 противотанкови системи, дронове и 7000 леки оръжия като картечници, патрони и снаряди, които ще помогнат на цивилни да се сражават в защита на страната си.

„Ще предоставим и още помощ, тъй като набираме допълнително оборудване, което… сме готови да прехвърлим“, съобщи Байдън.

Новата финансова помощ ще дойде от законопроект за разходите, подписан от Байдън, който включва нова подкрепа от 13,6 млрд. долара за Украйна.

В изказването си пред Конгреса Зеленски сравни нападенията в Украйна с японската атака срещу Пърл Харбър, която въвлече САЩ във Втората световна война, и поиска от конгресмените и директно от Байдън повече помощ.

Американският президент нарече руския си колега Владимир Путин "военнопрестъпник" заради нападението срещу Украйна. В диалог с репортер в Белия дом Байдън заяви: "О, мисля, че той е военнопрестъпник", след като първоначално отговори с "не" на въпрос дари е готов да определи Путин по този начин. 

За първи път Байдън публично нарича руския президент с тази дума. Миналата седмица, по време на посещение в Полша, вицепрезидентът Камала Хари заяви, че Русия "абсолютни" трябва да бъде разследвана за възможни военни престъпления. 

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по-късно посочи, че Байдън е говорил от сърце и отбеляза, че има отделен правен процес, който да определи дали Путин е нарушил международното право и е извършил военни престъпления. В момента този процес тече в Държавния департамент, допълни Псаки. 

По-рано в сряда Русия и Украйна подчертаха, че има пробив в постигането на компромис преди възобновяването на мирните преговори три седмици след началото на руското нашествие, което до момента не успява да свали украинското правителство.

Вчера Белият дом съобщи, че Байдън ще пътува до Брюксел за срещата на върха на НАТО на 24 март.

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още