fallback

Бил Клинтън е предлагал на Елцин и Путин членство на Русия в НАТО

През цялото време държахме отворени вратите за евентуално членство на Москва в алианса, посочва бившият президент в материал за The Atlantic

12:38 | 09.04.22 г. 6
Автор - снимка
Създател

Американският президент Бил Клинтън (1993-2001 г.) е предлагал на своя руски колега по това време Борис Елцин, а след това и на Владимир Путин Русия да стане членка на НАТО.

Това става ясно от текст на Клинтън, публикуван в изданието The Atlantic.

По думите му през 90-те години отношенията между алианса и Москва са се развивали.

„През цялото време държахме отворени вратите за евентуално членство на Русия в НАТО – нещо, което дадох ясно да се разбере на Елцин, а по-късно потвърдих и на неговия наследник Владимир Путин“, коментира Клинтън.

Той също така подчертава, че не са верни твърденията за усилия на САЩ да изолират Русия, да я поставят в определени граници или да проявят неправда или неуважение спрямо нея. Президентът засяга и темата за разширението на НАТО на изток, които според него обаче е било правилно.

„По-късно разширението на НАТО бе критикувано на някои места за провокиране на Русия и дори поставяне на основите за инвазията на Владимир Путин в Украйна. Разширението със сигурност беше последователно решение, такова, което продължавам да вярвам, че е правилно“, посочва Клинтън.

Той припомня, че се е срещал 18 пъти с Елцин и пет с Путин – два пъти като премиер и три за 10-те месеца, в които управлението им като президенти съвпада. „Това е с три по-малко от всички срещи на лидери на САЩ и СССР от 1943 г. до 1991 г. Идеята, че сме пренебрегвали, неуважавали или опитали да изолираме Русия са неверни“, посочва Клинтън.

През 2017 г. Владимир Путин заяви в интервю за американския режисьор Оливър Стоун, че именно той е предлагал на Клинтън влизане на Русия в НАТО, припомня руското издание РБК. „Помня една от нашите последни срещи с президента Клинтън, когато Клинтън още беше президент. Той дойде в Москва и в хода на дискусиите му казах: А може ли да си представите такъв вариант, в който Русия да влезе в НАТО“, каза тогава Путин. По думите му Клинтън е отговорил, че не е против. Според руския президент при тези думи всички от американската делегация са започнали да „нервничат“.

В миналото Путин нееднократно е посочвал, че през 90-те години Москва е правила всичко възможно за създаване на нормални отношения със Запада, а Западът е трябвало да се отнася с Русия като с възможен съюзник. Вместо това, както посочва през 2021 г. руският президент, е станало точно обратното и НАТО е започнал разширение на изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още