IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна придоби важност за Запада, която прави трудно намирането на компромис

Най-забележителното за тази криза досега е скоростта, с която тя се придвижва към потенциална заплаха от ядрена война

08:45 | 09.05.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тази промяна в западните възприятия прави много по-трудно намирането на компромис. Преди няколко седмици успокояването на Путин чрез предоставяне на още парчета украинска територия в „компромисен мир“ изглеждаше за много западни политици като естественият и необходим край на войната. Този подход сега изглежда както морално неприемлив, така и стратегически кух. Тази променена гледна точка обяснява защо министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и Нанси Пелоси започнаха да говорят за ерозиране на руската мощ и търсене на победа за Украйна.

Този променящ се западен подход потвърждава убеждението на Путин, че конфликтът между Русия и Запада за Украйна е екзистенциален за Русия. Без Украйна Русия не може да бъде истински велика сила, а Западът е готов да се бори, за да попречи на Русия да постигне това, което от гледна точка на Путин е незаменима цел.

Най-забележителното за тази криза досега е скоростта, с която тя се придвижва към потенциална заплаха от ядрена война. Висши руски представители като външният министър Сергей Лавров открито спекулират за възможността за ядрена ескалация, вероятно с надеждата за възпиране на западната подкрепа за Украйна. По своята нестабилност и способността си да насочва както Русия, така и Запада към ядрения вариант, войната в Украйна досега наподобява конфронтационните ранни десетилетия на Студената война, когато ядрените заплахи от едната или двете сили рутинно бяха изкарвани на масата в моменти на криза. След администрацията на Никсън подобни заплахи отидоха на заден план, след като суперсилите се приспособиха към баланса на страха и правилата на ядрения танц.

По време на Студената война Западът използва ядрено възпиране, за да компенсира съветското превъзходство в конвенционалните сили на европейския театър. Огромните армии на Москва можеше, поне първоначално, да надделеят при атака в Германия, но заплахата, че НАТО ще отвърне с ядрени оръжия, държеше съветската агресия под контрол. Сега обаче очевидните слабост и хаос в руските конвенционални сили предполагат нова възможност: по-слабата Русия да се опита да възпира НАТО в Украйна чрез ядрени заплахи.

Путин несъмнено се надява, че перспективата за тактически ядрени удари по европейския континент ще тества сплотеността на НАТО. Въпреки че никой не иска да бъде цитиран публично, висши европейци функционери вече шепнат на приближените им журналисти за опасенията си, че администрацията на Байдън ескалира твърде много и твърде бързо конфликта. Ще продължат ли Франция и Германия да подкрепят американската политика, ако Русия удари украински цели с ядрени бойни глави? Готово ли е американското обществено мнение за повторение на кубинската ракетна криза?

Войната в Украйна все още е на около 10 седмици и вече направи революция в световната политика. Следващите 10 седмици могат да бъдат още по-драматични. Президентът Байдън скоро може да се изправи пред толкова тежко изпитание, колкото и всеки американски президент след Втората световна война. Трябва да се надяваме и да се молим, че той е достоен за предизвикателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, как може да си толкпва слабоумен? Ако Украйна беше член на НАТО, дали пPocия щеше дори и да си помисли да я напада?! Българите сме си отлично с ЕС и НАТО, вие, копейкаджийските лузъри и тpoлове се оправяйте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 1 година
За нас е важно, да избегнем участта на укрите. Българският народ се събужда и скоро ще отхвърли САЩинския гнет. Да живее СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 1 година
САЩисаните имат 2 основни врага - Русия и ЕС. С внимателно планирани и проведени действия последните 8 години и жертвата на незначителната Украйна са на път да ги елеминират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
В този анализ липсват няколко основни понятия. 1.Правото на една независима страна да съществува и да се самоуправлява. Ако светът допусне Мордор да отнеме отново и да ПРИСЪЕДИНИ отново територия, това значи, че ще се даде началото на вълна от нападения по целия свят. 2. Ядрения шантаж трябва да получи отговор от цял свят. Ако се позволи на Мордор да шантажира сега, то те ще го правят винаги в бъдеще. Хубавата новина тук е, че Китай е твърдо против употреба на ядрено оръжие в Украйна. Възможното решение за мен е едно - след очакваното обявяване на мобилизация, новите ще отидат на фронта необучени, демотивирани, облечени със зешени чували и с по един калашник, ще станат много бързо на пушечно месо и груз 200/300. Което ще породи огромна вълна от недоволство в пPocия и това ще генерира промяната. А като запука далекобойната западна артилерия, камазите с груз 200 няма да стигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
реално точно това се случва, копекчик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
"В момента администрацията на Байдън се ангажира да спечели война, която мислеше, че няма да се случи на страна, която смята, че е безпомощна пред опасностите и трудностите, които все още не знае как да оцени."---- Написалият това изречение е професионален автор на статии, които публикува в голям сайт за новини и анализи, който има претенции за високо ниво, които стават все по-съмнителни и оспорими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още